Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Στην άγνωστη Ύδρα.

  Κρεμασμένο από  τα βράχια , λες και αιωρείται πάνω από  το Αιγαίο, το ασκηταριό  του Αγίου Ιωαννικίου στην Ύδρα. Ξαφνιάζεται κάποιος όταν αντικρίζει τέτοιες εικόνες σε έναν τόπο, σε ένα νησί  που οι περισσότεροι γνωρίζουν από το λιμάνι του και  τον κεντρικό οικισμό του. Κι όμως η Ύδρα κρατά καλά κρυμμένους  τους θησαυρούς της στην ενδοχώρα της με  τα πολλά ξωκκλήσια, τα μοναστήρια, τους αγρούς, τους πευκώνες, τις ξερολιθιές, τα μονοπάτια.
  Στην περιοχή  της Ζούρβας κοντά  στο μοναστήρι και το γνωστό φάρο συναντάμε το ασκηταριό  του Αγίου Ιωαννικίου. Βρισκόμαστε στη βορειοανατολική Ύδρα, σε μια περιοχή που προσφέρεται για λίγους. Συγκεκριμένα για όσους αγαπούν το νησί, γνωρίζουν την μακραίωνη ιστορία  του και επιθυμούν να το ανακαλύψουν.
  Στο δυσπρόσιτο ασκηταριό τα έτη 1774 -1775 ασκήτευσε ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς, γόνος  της γνωστής βυζαντινής οικογένειας  των Νοταράδων και αρχιεπίσκοπος Κορίνθου. Ο Άγιος Μακάριος θεωρείται ένας από τους  γενάρχες  του Φιλοκαλισμού στην Εκκλησία μας και γνήσιος εκπρόσωπος  του κινήματος  των κολλυβάδων. Επειδή γνώρισε πολλές διώξεις προτιμούσε να βρίσκει καταφύγιο σε ερημικές τοποθεσίες των Αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Από πολλούς αποκαλείται  "Αιγαίος επίσκοπος" ή "Ιεραπόστολος  του Αιγαίου"