Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Ένας ξεχασμένος Άη -Γιώργης στην Κυψέλη.

 Ελάχιστοι Κυψελιώτες σήμερα γνωρίζουν την ύπαρξη του πανέμορφου ξωκλησιού του Άη - Γιώργη στην Κυψέλη. Κατηφορίζοντας από τον κεντρικό δρόμο προς την Καβουρόπετρα, μετά τον Ταξιάρχη και το σπίτι του κ. Γ. Χρυσοχόου συναντάς στα αριστερά μια μικρή πινακίδα που πληροφορεί για το εκκλησάκι.
  Το εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο ακροβατεί σε ένα ύψωμα, κάτω από το οποίο υπάρχει χείμμαρος που έρχεται από τον Κοντό και εκβάλει στην Planaco. Πίσω από το ιερό του στα ανατολικά  βρίσκεται η περιοχή του "Κακαρούκα".
  Σήμερα η πρόσβαση στην εκκλησούλα είναι εύκολη. Το κτίσμα βρίσκεται μέσα στο κτήμα  του ιατρού Δ.Λορέντζου. Παλαιότερα είχε πρόσβαση από το δρόμο  που περνά μπροστά από την οικία του κ. Σταματάκη.
 Παραδίπλα  βρίσκεται το σπίτι του κ. Γ. Κάσση ενώ παλαιότερα κατοικούσε ο "δραγάτης" της Κυψέλης ο Λευτέρης, σύμφωνα με μαρτυρία του π.Νεκταρίου. Από αυτήν την πλευρά όμως η πρόσβαση έχει "απαγορευτεί".
   Το εκκλησάκι χαρακτηριστικό δείγμα ξωκκλησιού της ελληνικής υπαίθρου βρίσκεται σε άριστη κατάσταση μετά  τις εργασίες συντήρησης που έχουν γίνει τελευταία από κάποιον γείτονα του. Είναι εξαιρετικά όμορφο με διάκοσμο στις γωνίες  του από Αιγινήτικο πουρί. Το ίδιο πουρί συναντάμε στο μικρό καμπαναριό  του και γύρω από την πόρτα εισόδου του. Τέλος η κεραμοσκεπή του είναι καινούργια. Μια υποδειγματική συντήρηση μικρού ναού. Αν κάτι όμως εντυπωσιάζει επίσης είναι το λευκό τέμπλο του που δεν δέχθηκε - ως συνήθως - στρώσεις λαδομπογιάς που συναντάμε αλλού.
   Όλα  μαρτυρούν  τάξη, σεβασμό και περιποίηση.