Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Στα ερείπια της Παλιαχώρας.


   Άγιος Αθανάσιος - Αγία Βαρβάρα - Παναγία  του Γιαννούλη είναι οι γκρεμισμένες ήδη εκκλησίες  της Παλιαχώρας. Οι εικόνες είναι θλιβερές και αποκαρδιωτικές. Οι σκαλωσιές που τοποθετήθηκαν πριν από δεκαετίες δεν κατάφεραν  να εμποδίσουν την κατάρευση καινα συγκρατήσουν την οροφή και τα  τοιχώματα  των εκκλησιών. Κοντά  σε αυτές και άλλες  "υποψήφιες" όπωςτου Αγίου Γεωρίου, του Προδρόμμου, του Αγίου Ευθυμίου, όπου οι ρίζες από φυτά της οροφής κρέμονται πλέον στο εσωτερικό  του ναού διαβρώνοντας την οροφή, ή οι τοίχοι έχουν ανοίξει και η οροφή με  δυσκολία κρατιέται ακόμα.
  Εντύπωση επίσης προκαλεί και η υποχώρηση του πατώματος σε κάποιες από τις εκκλησίες που αναφέρουμε. Οι ανοιχτές τρύπες όπως και οι ετοιμόρροπες οροφές εγκυμονούν κινδύνους για κάποιους που τολμούν να επισκεφθούν τα κτίρια.


   Βρισκόμαστε στη δυτική πλευρά  του λόφου. Απέναντι το παλαιό λατομείο όταν λειτουργούσε πριν δεκαετίες επέφερε  βαρύτατα και βαθύτατα πλήγματα σε αυτές  τις εκκλησίες με τις εκρήξεις που γίνονταν. Οι ζημιές σε αυτές τις εκκλησίες είναι ανυπολόγιστες. 
  Κάποιες  τοιχογραφίες που υπάρχουν κινδυνεύουν (στις τελευταίες που αναφέρουμε). Μαζί με την εγκατάλειψη και την αδιαφορία, κάποια σκουπίδια όπως πλαστικά μπουκάλια, λάδια, παλαιοί μουσαμάδες, λιωμένα κεριά και καμμένα καρβουνάκια συνθέτουν μια άθλια εικόνα.

Συνεχίζουμε απλά να είμαστε θεατές της συνεχιζόμενης καταστροφής του μεγάλου αυτού  ιστορικού μνημείου.
 
 Οι φωτογραφίες από την επίσκεψη μαθητών της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Αίγινας