Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ο "Καπετάν Μιχάλης" στο Θέατρο "Τόπος αλλού"

  Η  θριαμβευτική πορεία  της παράστασης  του Βασίλη Βασιλάκη συνεχίζεται πλέον στην Αθήνα. Μετά  την περιοδεία  σε Δανία  και Σουηδία και με ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλονίκη ο "Καπετάν Μιχάλης" παρουσιάζεται από 16 Οκτωβρίου στη σκηνή  του Θεάτρου "Τόπος αλλού"  στην οδό Κεφαλληνίας 17  στην Κυψέλη των Αθηνών.
Μετά την  Κρήτη, την Ικαρία και την Αίγινα ο "Καπετάν Μιχάλης" ταξίδεψε με επιτυχία στο Γκέντεμποργκ, στη Στοκχόλμη  και  τη Θεσσαλονίκη (θέατρο της Μονής Λαζαριστών )  
  Ο κ. Βασίλης Βασιλάκης έχει επιμεληθεί τα σκηνικά,  έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει  την παράσταση  και πλαισιώνεται ο ίδιος από  μια ομάδα άξιων νέων  ηθοποιών όπως: Κωσταντίνα Κουτουλάκη, Νίκη Δουλγεράκη, Ηλίας Τσατσαρώνης,  Τίνα Τζάθα. 

Στο μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη, οι θεμελιακές αντιθέσεις των προσώπων, το αγνό πατριωτικό αίσθημα, ο έρωτας, η καθημερινότητα (βίαιη και κωμική ταυτόχρονα), οι αλλεπάλληλες εξεγέρσεις και ματαιώσεις , μας αποκαλύπτουν το ανθρωπολογικό βάθος του έργου και το τοποθετούν χρονικά έξω από το ιστορικό του πλαίσιο, καθιστώντας το διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ.
        Η παράσταση παρουσιάζεται από πέντε - 5 - ηθοποιούς οι οποίοι και ντύνουν μουσικά την παράσταση (κρουστά - πνευστά ) και βασίζεται στις δράσεις - σχέσεις των κύριων προσώπων : Καπετάν Μιχάλης – Νουρήμπεης - Εμινέ – Καπετάν Πολυξίγκης – Μανούσακας – Καπετάν Σήφακας - Κοσμάς.
         Ο αέρας της Αφρικής , ο αρχαϊκός χαρακτήρας των προσώπων, οι μάσκες, τα πολυφωνικά τραγούδια, -Νίκη Δουλγεράκη, Τίνα Τζάθα – τα μοιρολόγια, η ζωντανή μουσική, - Ηλίας Τσατσαρώνης – οι ήχοι, ο μεταφυσικός κόσμος της μαριονέτας , ο σκηνικός χώρος πού μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει, καθορίζουν τη δομή της παράστασης που στοιχεία της συγγενεύουν με την αρχαία ελληνική τραγωδία .


 Αξίζει  να σημειώσουμε ότι είναι η τρίτη κατά σειρά παράσταση  που φιλοξένησε το φετινό καλοκαίρι το 7ο Φεστιβάλ Θέατρου και συνεχίζει την πορεία  της στις Αθηναϊκές σκηνές. Ήδη έχουν προηγηθεί οι πρεμιέρες των έργων: NOISE( Μεταξύ συρμού και αποβάθρας) και "Η παρέλαση".