Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Η ιστορία του τύπου της Αίγινας

 φωτογραφίες Νέλλη Πετροπούλου από το Saronic Magazine
                                                                               
  Η ιστορία  των εφημερίδων και περιοδικών της Αίγινας ήταν το αντικείμενο της ομιλίας  του κ. Γιάννη Προβή Διευθυντή έκδοσης  του περιοδικού Saronic Magazine στα πλαίσια  της έκθεσης   που οργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.
  Ο  ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στο παρελθόν των εντύπων του νησιού κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Καποδιστριακή εποχή, αναφερόμενος  στα  τυπογραφεία  που εγκαταστάθηκαν στην Αίγινα την εποχή που στο νησί ήταν η έδρα  της πρώτης Κυβερνήσεως. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παλαιότερη και νεότερη έκδοση  της "Αιγιναίας" του "Κήρυκα  της Αίγινας" και των μακροβιότερων εφημερίδων όπως  της "Μ'άχης" της "Νέας Πορείας" των "Αιγινήτικων Νέων", της "Αλήθειας της Αίγινας" και άλλων.
    Την ομιλία παρακολούθησε  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της ΚΕΔΑ κ. Νίκος Οικονόμου, ο πρώην Δήμαρχος Αίγινας κ. Σ. Σακιώτης, ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ.Δ.Καλαμάκης, ο καθηγητής  Βυζαντινολογίας κ. Χ. Πέννας, ο υποναύαρχος εν αποστρατεία κ. Δ. Παπαλεονάρδος, ο αρχιδιάκονος της Ι. Μητροπόλεως π. Νεκτα΄ριος Δαρδανός, ο νομικός κ. Ι.Χαρτοφύλακας, πρόεδροι Συλλόγων της Αίγινας όπως η κ. Φ. Αλυφαντή,, ο κ.Κ. Γρηγοριάδης, η κ. Μ. Κουτρουμάνου, οι πρώην πρόεδροι των Φεστιβάλ Φιστικιού κ. Μ. Κουκούλη και  Γ. Καλόφωνος, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων όπως οι κυρίες Ε. Θανοπούλου, Μ. Πετροπούλου, Μ. Σταυρίδου, Κ. Πατιτάκη.

   Μετά το πέρας  της ομιλίας ακολούθησε διάλογος ανάμεσα στους ακροατές με βασικό αίτημα και θέμα την επίσημη καταγραφή και αρχειοθέτηση των εφημερίδων και περιοδικών κάτι που καταδεικνύει  και το ενδιαφέρον  για το αντικείμενο της έκθεσης. Κάτι που φάνηκε και από την προσέλευση των επισκεπτών στην έκθεση.