Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Στην Αίγινα του 1965

    Μια παραμυθένια φωτογραφία της παραλίας της Αίγινας ανέβασε πρόσφατα στην προσωπική του σελίδα  στο  Fb ο κ.Balis John. Την χρονολογεί στα 1965. Πρόκειται για  μια εντυπωσιακή έγχρωμη φωτογραφία της εποχής που αναδεικνύει την ομορφιά  της νησιώτικης πολιτείας αλλά  και δημιουργεί στενάχωρες σκέψεις για τη σημερινή εικόνα της.
    Χειμωνιάτικη ημέρα αν κρίνουμε από το ντύσιμο των λίγων περαστικών, λιγοστά αυτοκίνητα, ούτε ίχνος από μηχανάκια, ταπεινές πολύχρωμες τέντες και τραπεζοκαθίσματα στο δρόμο.
   Το πρώτο κατάστημα όπως κοιτάμε την φωτογραφία από αριστερά η "Αίγλη" το ιστορικό ζαχαροπλαστείο. Δίπλα στη θέση της σημερινής Alpha Bank ο ΟΤΕ. Ναι, καλά διαβάσατε η Αίγινα τότε  διέθετε και υποκατάστημα του ΟΤΕ και μάλιστα στην παραλία. Παρακάτω στη θέση του σημερινού 'Πάντα ρει" το πρατήριο βενζίνης της Shell κατόπιν συναντάμε το "Αιάκειον" και όσο προχωρούμε πολλά καφενεία με τραπεζοκαθίσματα στο δρόμο.
   Εντυπωσιάζουν επίσης τα παραδοσιακά ξύλινα κίτρινα περίπτερα και ο μεγάλος αριθμός  τους  για το μέγεθος  της παραλίας.
   Η εξέλιξη, η τουριστική ανάπτυξη, οι ανάγκε ςτων επόμενων δεκαετιών και κυρίως η αλλαγή στη χρήση πολλών καταστημάτων, οι νέες τάσεις στη διαφήμιση, η αισθητική που επικράτησε και η ανοικοδόμηση ακόμα και στην παραλία κάποιων κτισμάτων αλλοίωσε ανεπανόρθωτα το ύφος και την εικόνα  της παραλιακής Αίγινας.
  Ο κ.Νεκτάριος Κοντοβράκης από χρόνια υποστηρίζει ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν με την αφαίρεση πολλών περιττών πραγμάτων ή με τη διόρθωση κάποιων επιγραφών. Υποστηρίζουμε την άποψή του  γιατί είναι καιρός να ξεκινήσει μια συζήτηση η οποία  θα πρέπει να οδηγήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για  την βελτίωση του παραλιακού μετώπου.

   Τέλος θεωρούμε ότι η φωτογραφία ενδεχομένως να είναι κάπως μεταγενέστερη. Στο δεξιό άκρο της διακρίνονται οι σιδεριές από τα κάγκελα για την αναμονή των επιβατών στη νέα πλέον προβλήτα των επιβατικών πλοίων (σημερινή προβλήτα των ιπταμένων δελφινιών), που άρχισε να λειτουργεί από τα τέλη της δεκαετίας του '60.