Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Και το πλοίο φεύγει .... για τον Καναδά.



    Λίγοι θυμούνται το "Άγιος Ανδρέας" το κλειστό οχηματαγωγό που τη διετία 2000 -2001 πραγματοποιούσε δρομολόγια στο Σαρωνικό φθάνοντας καθημερινά μέχρι τον Πόρο. Ταξίδεψε περίπου δύο χρόνια αφού προηγούμενα έκανε δρομολόγια  στην Ιθάκη. Μετά τον Αργοσαρωνικό έκανε δρομολόγια συνδέοντας τη Νεάπολη Λακωνίας με τα Κύθηρα. Ακολούθως πουλήθηκε στη Σουηδία και από το 2012 επανήλθε στο Αιγαίο με νέο όνομα ως "Aqua Spirit" κάνοντας την επιδοτούμενη άγονη γραμμή των Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο. Ένα όμορφο νέο σχετικά πλοίο με ιδανικό μέγεθος για το Σαρωνικό.    Σήμερα πλέον είναι υπό Καναδική πλοιοκτησία. Πριν λίγες μέρες αποχαιρέτησε τις Κυκλάδες και επέστρεψε στον Πειραιά για να ετοιμαστεί για το μεγάλο του ταξίδι προς τον Καναδά Το θυμηθήκαμε διαβάζοντας τα λόγια αποχαιρετισμού που του έγραψε η κ. Καίτη Ραουζαίου.
   Αυτά τα πλοία που συνδέουν χειμώνα - καλοκαίρι  τις Μικρές και Μεγάλες Κυκλάδες με το κέντρο, την Ερμούπολη της Σύρου προσφέρουν σημαντικό έργο επικοινωνίας. Μια προσφορά που δύσκολα εκτιμάται και υπολογίζεται αρκεί να σκεφθεί κανείς κάτω από ποιές συνθήκες προσπαθούν πολλές φορές να επιβιβάσουν ή να αποβιβάσουν έναν μόνο επιβάτη που η ανάγκη μπορεί να τον οδηγεί σε γιατρό ή νοσοκομείο.
   Αυτό  το πλοίο  το αισθανόμαστε και δικό μας μια που υπηρέτησε στον Αργοσαρωνικό έστω και για λίγο. Κρίμα που έφυγε.... όπως πολλά άλλα. 
Στο λιμάνι της Πάρου.
 Η διαφημιστική του αφίσα για τα νέα του ταξίδια στον Καναδά. 
Κάτω στο λιμάνι της Νάξου.

 Καίτη Ραουζαίου από τα πλοία Αργοσαρωνικού

"Ξημέρωμα 19ης Αυγούστου...έφυγε νύχτα από τη Σύρο !
Δεν έτυχε αποχαιρετισμών , εκδηλώσεων λατρείας , δακρύων , έντονων συναισθημάτων , ατελείωτων like , αμέτρητων αναρτήσεων και άλλων τόσων κοινοποιήσεων...
Προφανώς ήταν λίγοι αυτοί που βρέθηκαν στην προβλήτα μπροστά στην Πυροσβεστική της Ερμούπολης για να ευχηθούν "ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΣΕ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΙ ΑΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ". Πόσο υποκριτές είμαστε τελικά που θέλουμε να χαρακτηριζόμαστε "καραβολάτρες" και τελικά να λατρεύουμε μόνο το σχήμα , το χρώμα , το όνομα ! Αυτό το σκαρί έφυγε και κάποιοι άλλοι ήδη το εκτιμούν περισσότερο ! Όταν πια αντιληφθούμε τι προσέφερε , πόσο εργάστηκε , πόσο κουράστηκε...τότε θα είναι στο μακρινό Δυτικό ημισφαίριο !
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΗΡΩΑ , ένα μεγάλο ευχαριστώ στο άξιο και ατρόμητο πλήρωμά σου , τους πραγματικούς survivors !"