Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ο Άγιος Παντελεήμων στη σκιά του δάσους του Μεσαγρού.

  Μέσα στο δάσος, κοντά στη γνώριμη ομώνυμη πηγή το γραφικό εκκλησάκι έχει την τιμητική του. Εορτάζει ο Άγιος Παντελεήμων στον οποίο είναι αφιερωμένο. Μεγάλος αριθμός προσκυνητών όχι μόνο από το Μεσαγρό αλλά και από όλη την Αίγινα καταλήγουν εκεί ως ευλαβείς προσκυνητές στη χάρη του με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά πανηγύρια της Αίγινας. Στη σκιά  των πεύκων, διακριτικό αν και κατάλευκο, το μικρό ξωκλήσι με τον μιρκό περίβολο προσμένει  κάθε χρόνο τους προσκυνητές του. Κι εκείνοι πρόθυμοι παρακολουθούν τον εσπερινό, τον όρθρο και τη Θ.Λειτουργία σκαρφαλωμένοι στις γύρω πλαγιές.
φωτογραφίες Aeginalight
  Ένας πνεύμονας οξυγόνου, ένα ήρεμο φυσικό τοπίο από τα λίγα που έχουν απομείνει ακόμα στο νησί. Το εκκλησάκι για όσους δεν το γνωρίζουν βρίσκεται στο δρόμο προς τις Άλωνες αφού στρίψουμε από το νεκροταφείο Μεσαγρού στα δεξιά. Παλαιότερα η πηγή που υπάρχει εκεί - από τις πιό ξακουστές στην Αίγινα - δρόσιζε τους κατοίκους του Μεσαγρού και όχι μόνο. 
   Η τοποθεσία προσφέρεται επίσης για περίπατο μέσα στο δάσος. Ιδανική διαδρομή είναι αυτή προς τα δυτικά ακολουθώντας το χωματόδρομο μέχρι τον Άη - Στάθη, τον οποίο οι κυνηγοί της Αίγινας έχουν ως προστάτη. Μοναδική τοποθεσία  και χώρος ξεκούρασης μέσα στο δάσος με θέα την αντικρινή Παλαιοχώρα.