Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Κάποτε στην Καβουρόπετρα

   Κάποτε στην Καβουρόπετρα. Τέλη δεκαετίας του ΄60 αρχές  του ΄70. Η παραλία αγνώριστη χωρίς φύκια και βρωμιές. Αμμουδιά την οποία χαίρονται όλοι. Κυρίως οι νέοι της εποχής όπως δείχνει η πρώτη φωτογραφία αλλά και ιδανική για ηλιοθεραπεία με στρώμα ή χωρίς.
   Στην Καβουρόπετρα τότε κατέβαινε όλη η Κυψέλη για μπάνιο. Το πανηγύρι ξεκινούσε από τις 11 το πρωί διακοπτόταν για λίγο το μεσημέρι και άρχιζε πάλι  το απόγευμα.Καταφύγιο από τη ζέστη ήταν το μικρό ταβερνάκι ή αναψυκτήριο ακόμα και ουζερί μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει, του "Παύλου". Μια μικρή παράγκα ξύλινη χρωματισμένη με μπλε  και άσπρο. Μικρά σιδερένια τραπεζάκια και καρέκλες με νάυλον σύρμα. Τα χταπόδια ξεραίνονταν  στον ήλιο και το ούζο έρεε άφθονο. Από δίπλα πολλά αναψυκτικά εποχής όπως "Η Ωραία Αίγινα" πάγωναν μέσα στο ψυγείο του πάγου.
   Οι πιό "ψαγμένοι" της εποχής προτιμούσαν για μπάνιο  να πάνε στο πηγαδάκι όπου τα νερά ήταν πιό βαθειά και τα βλέματα λιγότερο αδιάκριτα!
  Μακρινές εποχές. Άλλα ήθη  και συνήθειες που έκαναν το καλοκαίρι σωστό πανηγύρι με τον άνθρωπο σε πρώτο πλάνο. Και αυτό δεν συνέβαινε μόνο στην Καβουρόπετρα. Η ζωή στην Αίγινα είχε άλλους ρυθμούς. Η μέρα ξεκινούσε πιο νωρίς με τα πρωινά λεωφορεία που έτρεχαν να προλάβουν τα πρωινά καράβια για τον Πειραιά. Τα ψυγεία πάγου να ζουν τις τελευταίες ένδοξες μέρες  τους και οι αυλές και οι αλάνες να γεμίοζυν από το παιχνίδι των παιδιών. Και  το βράδυ σινεμά. Όνειρα και αγωνία πάνω στην οθόνη του "Ακρογιάλι" ή του 'Ατενέ" στη Σουβάλα και τόσων άλλων θερινών κινηματογράφων. Η μετάβαση στην Πέρδικα ή στην Αγία Μαρίνα ήταν ολοήμερη εκδρομή  για να μην πούμε για την ανάβαση στη Χρυσολεόντισσα.
   Κάποτε λοιπόν τα καλοκαίρια  στην Αίγινα ήταν γεμάτα χαρά, ξεγνοιασιά, παιχνίδι, γλέντι και πολύ παρέα.Κάποτε.....

  Για όσους αναρωτιούνται που είναι η εικονιζόμενη παραλία τους απαντούμε πως βρίσκεται πριν από το εργοστάσιο  της 'Πλανάκο" όπως ο δρόμος οδηγεί από Αίγινα προς Σουβάλα. Σήμερα είναι αγνώριστη όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας. Στην κυριολεξία εγκαταλελειμένη από όλους.
 
   Οι  φωτογραφίες προέρχονται από την έκθεση με τίτλο: "Συνέβη στην Κυψέλη" που διοργανώσαμε  για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια  (2009 και 2010)  στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.





Η Καβουρόπετρα σήμερα.