Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

"Ο Στρατάρχης" της Ζωρζ Σαρή, από τη Θεατρική Ομάδα Δασκάλων & Νηπιαγωγών Αίγινας

   Πιστή στο ραντεβού της η Θεατρική Ομάδα Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αίγινας έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο να παρουσιάσει ένα κουκλοθέατρο αυτή τη φορά  με τη σφραγίδα της συγγραφέως Ζώρζ Σαρρή.

Φωτό & κείμενο: Ανέστης Κορνέζος



Η Αίγινα έχει να περηφανεύεται για πολλά. Ένα από τα κυριότερα καυχήματά της, είναι αναμφισβήτητα η ποσότητα και η ποιότητα των θεατρικών ομάδων που δραστηριοποιούνται και δρουν στο νησί. Την ανοιξιάτικη θεατρική αυλαία, έμελλε να ανοίξει η Ομάδα Δασκάλων & Νηπιαγωγών, με μια παράσταση μοναδική και εξόχως ιδιαίτερη.
Η βιωματική πίστη στην αξία της ανθρώπινης ύπαρξης, ως ουσία ζωής και διέξοδος απέναντι στις ολέθριες επιπτώσεις του πολέμου, καθιστά το έργο της Ζωρζ Σαρή "Ο Στρατάρχης" κατά τον γράφοντα, ένα από τα πιο διακριτά αντιπολεμικά έργα της νεοελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Η ανθρωποκεντρική του οπτική, με συγκρατημένη και στοχαστική στάση, με λόγο ελάχιστα καταγγελτικό, αλλά με γενναίες δόσεις τρυφερότητας και άφθονης συγκίνησης, αποτελεί ένα συμπυκνωμένο μανιφέστο ενάντια σε πάσης φύσεως σύρραξη και αντιπαράθεση.
Το μεγαλύτερο "όπλο" της παράστασης (αν μπορεί κανείς να μιλήσει για όπλα σε ένα έργο αντιπολεμικό), αποτελούν οι χειροποίητες γιγαντόκουκλες που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί. Πρόκειται για μαριονέτες φυσικού μεγέθους, τις οποίες ο ενσαρκωτής ενδύεται και μέσω αυτών ερμηνεύεται ο εκάστοτε ρόλος. Αυτή η καινοτομία, είναι ουσιαστικά και ένας φόρος τιμής στον πρόσφατα εκλιπόντα κουκλοπαίχτη Χαρίλαο Κάπαρη, ιδρυτή της "Ουτοπίας" που στεγαζόταν στις Φυλακές της Αίγινας.
Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί της Αίγινας, γνωστοί και αγαπητοί από το σύνολο του νησιού για το εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους έργο, ξεδιπλώνουν για άλλη μια φορά τη θεατρική δυναμική τους και προσφέρουν μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, χρησιμοποιώντας μια απλή αλλά βροντερή φωνή: τη φωνή της αγάπης, που καταδικάζει τον πόλεμο και το θάνατο επιλέγοντας ολόψυχα τη χαρά της ζωής.
Παραστάσεις (για μικρούς και μεγάλους)
Πρεμιέρα: Πέμπτη 4 Μαΐου, ώρα 19.00
Παρασκευή 5 Μαΐου, ώρα 19.00
Σάββατο 6 Μαΐου, ώρα 11.00
Κυριακή 7 Μαΐου, ώρα 11.00 και 19.00
Σάββατο 6 Μαΐου, ώρα 20.30: Παράσταση για ενήλικες
(Ειδικό αφιέρωμα στον κουκλοπαίχτη Χαρίλαο Κάπαρη)
Συντελεστές του έργου:
Αφηγήτρια: Μαρία Καλούδη
Μητέρα: Έλενα Ζέρβα
Πατέρας: Αρχοντούλα Γεωργοπούλου
Ταχυδρόμος και Πέτρος :Δήμητρα Κουβέλη
Γειτόνισσα και Πέτρος: Γεωργία-Βιόλα Γιαννοπούλου
Γειτόνισσα: Λόλα Ντίνα
Κυρ-Γιώργης: Αντώνης Ντελής
Πέτρος : Ανδρομάχη Κουκουβού
Σκηνοθεσία-Σκηνικά: όλη η ομάδα
Ζωντανή μουσική: Παντελής Κόκκαλης, Δήμητρα Κουβέλη
Φώτα: Γιώργος Ιερωνυμάκης
Φροντιστής σκηνής: Ευαγγελία Πανάγου
Φωτογράφιση: Ανέστης Κορνέζος
Δημοτικό Θέατρο Αίγινας
Είσοδος ελεύθερη