Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

"Ο Όσκαρ και η κυρία Ρόουζ" στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης

 Κείμενο - φωτογραφίες: Ανέστης  Κορνέζος
  Πρεμιέρα απόψε  στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης  για  το θεατρικό έργο "Ο Όσκαρ και η  κυρία Ρόουζ" από τη Θεατρική Ομάδα Κυψέλης.

Του Ανέστη Κορνέζου  που παρακολούθησε την τελευταία  πρόβα: 


Το αντίδοτο στο “γκρίζο” βρίσκεται στο μυαλό μας, μέσα στην καρδιά μας, στον τρόπο που σκεφτόμαστε, πράττουμε και ζούμε. Το να δούμε μια θεατρική παράσταση δεν είναι για να μας κάνει να ξεχάσουμε τα προβλήματα και τις όποιες δυσκολίες μας. Η αποστολή του Θεάτρου είναι το αντίθετο. Να μας κάνει να θυμόμαστε αυτά που πολλοί θέλουν να μας κάνουν να ξεχνάμε. Πώς είναι να γελάς, να σκέφτεσαι, να επικοινωνείς.
Στον «Οσκαρ», την παράσταση που ανεβαίνει σήμερα και για δύο ακόμα βράδια στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, το Θέατρο αναλαμβάνει την υψίστη αποστολή: να διώξει τον φόβο του θανάτου από την καρδιά ενός δεκάχρονου αγοριού που βιώνει τις τελευταίες μέρες της ζωής του στο νοσοκομείο.
Ο μόνος άνθρωπος εκεί που του μιλά με ειλικρίνεια είναι η κυρία Ρόουζ, η οποία είναι πάντα δίπλα του και είναι αυτή που τον παρακινεί να γράψει στο Θεό και να αρχίσει να πιστεύει σε αυτόν. Ανοίγει την καρδιά του και εκφράζεται ελεύθερα, γράφοντας τις ανησυχίες του και τις αγωνίες του, ζητώντας από τον Δημιουργό να του δώσει μια ελπίδα φωτός. Ο Όσκαρ αναζητεί την αλήθεια και τη στήριξη και μέσα από αυτή την πνευματική αλληλογραφία, και εν τέλει αποκαθιστά τις σχέσεις του με τους γύρω του, με τον εαυτό του και τους γονείς του, καθώς επίσης συμφιλιώνεται μέσα από ένα παιχνίδι φαντασίας με την ιδέα του θανάτου.
Η ανθρώπινη και ειλικρινής αυτή σχέση με την κυρία Ρόουζ θα συμβάλει στη λύτρωση του μικρού ήρωα και στην αντιστάθμιση της θλίψης του. Παρά την απειλή του θανάτου που υπάρχει παντού στο έργο, το χιούμορ, ο αυτοσαρκασμός και η διαχείριση της κατάστασης από τον Όσκαρ ελαφραίνουν το κλίμα και αντισταθμίζουν τη θλίψη κατευθύνοντας τη σκέψη του αναγνώστη σε θετικά μονοπάτια, εκεί όπου η κυριαρχία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και η εξύψωση του πνεύματός του απαξιώνουν τη φθορά του σώματος.
Η επιτυχία του έργου έγκειται στο ότι παρά το δυσάρεστο εκ πρώτης όψεως θέμα του, κατορθώνει να περάσει μηνύματα ανθρωπισμού, αισιοδοξίας, ελπίδας, πάλης για τη ζωή, πίστης στον Δημιουργό και κυρίως αγώνα για επικράτηση της αξιοπρέπειας.
Ο κ. Γιώργος Μπήτρος, έχει διαμορφώσει το δικό του αναγνωρίσιμο ύφος, το οποίο είναι διαποτισμένο με το χαρακτηριστικό του ανατρεπτικό χιούμορ. Έχει κατακτήσει πολλά μαζί με τη Θεατρική Ομάδα Κυψέλης, αλλά και με όσους θιάσους έχει συνεργαστεί. Τώρα, αναλαμβάνει ακόμα ένα απαιτητικό εγχείρημα: να μεταφέρει στα εγχώρια δεδομένα την ιδιαίτερη θεατρική νοοτροπία του Eric-Emmanuel Schmitt. Πνευματικό τέκνο του George Bernard Shaw και του Sacha Guitry, ο Schmitt, θεωρείται ο σημαντικότερος Γάλλος θεατρικός συγγραφέας της τελευταίας δεκαετίας και η Ομάδα της Κυψέλης, τον «εκμεταλλεύεται» πλήρως. Από τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά έως τις ερμηνείες και το φωτισμό, η ζωτικότητα του Θεάτρου είναι πανταχού παρούσα. Αυτή η ομάδα παίζει θέατρο, παίζει με τις δυνατότητες της ζωής, εξερευνά τον κόσμο, διάγει σε μια διαρκή κατάσταση ετοιμότητας και τελικά υπερβαίνει με επιτυχία τον ασφυκτικό χωροχρόνο μας.
Παίζουν:
Όσκαρ: Παντελής Γκαρής
Γιαγιά Ρόουζ: Θεοδώρα Λυκούρη
Πέγκυ Μπλου: Άρτεμις Προκοπίου.
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπήτρος
Σκηνικά: Νεκταρία Μπήτρου - Ματούλα Ρούσσου
Μουσικές επιλογές και εγγραφή: Ανέστης Κορνέζος
Εκτυπώσεις σκηνικού, αφισών και προγράμματος: "Γραφή".
Είσοδος ελεύθερη.
Παραστάσεις:
Παρασκευή 12, Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Μαΐου
20.30
Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης