Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Μεγάλη Παρασκευή στην Παχιοράχη της Αίγινας.



  Φωτογραφίες του κ. Δ. Παπαλεονάρδου

   Πολλοί ήταν οι Αιγινήτες αλλά και οι επισκέπτες του νησιού που επέλεξαν να ζήσουν τις συγκλονιστικές στιγμές της Μεγάλης Παρασκευής στην Παχεία Ράχη, τον μικρό παραδοσιακό οικισμό της Αίγινας. Μακρυά από τη φασαρία της πόλης και το συνωστισμό και με συντροφιά  τους ήχους  των ψαλτάδων και τις οσμές  της ανοιξιάτικης φύσης.


     Οι προσκυνητές πολλοί ανάμεσά  τους και πολλοί επώνυμοι που έχουν ανακαλύψει  τη γοητεία  του μικρού χωριού, όπως ο Θοδωρής Αθερίδης, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Γιώργος Καπουτζίδης, ο Δημήτρης Λιγνάδης.
  . Το ήσυχο και παραδοσιακό χωριό  της ορεινής Αίγινας συγκεντρώνει τέτοιες μέρες  πλήθος πιστών από όλο το νησί που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις ιερές ακολουθίες χωρίς  τη συνήθη οχληρή κοσμοσυρροή των μεγάλων ενοριών. Απλά, απέριττα, χωρίς φωνασκίες και προκλητικά ψιμύθια οι νυχτερινές ακολουθίες στην Παχεία Ράχη θυμίζουν σελίδες  των Πασχαλινών διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
   Τα  τροπάρια των ημερών, οι χωρίς άσκοπους θεατρινισμούς φωνές των ψαλτάδων, η μαγεία  του τόπου, οι ευωδιές από  τις αυλές και τους κήπους, η σιωπή  της σκούρας πέτρας  του χωριού, τα ζωηρά αγριολούλουδα  που ξεπροβάλλουν  ανάμεσα στους τοίχους και στα πλακόστρωτα συνθέτουν ένα απαράμιλλο σκηνικό για τις ημέρες  του Πάσχα.
   Ο  πατέρας Φιλόθεος ανύστακτος βιγλάτορας  της ενορίας μαζί με τους ακούραστους και συνεπείς συνεργάτες  του κρατά εδώ και χρόνια  την ενορία του χωριού  ζωντανή.Αποτέλεσμα είναι ο ναός του Αγίου Διονυσίου να γίνεται όχι μόνο αυτές  τις μέρες  σημείο αναφοράς και να προσελκύει πολλούς πιστούς.
   Τη Μεγάλη Εβδομάδα  που πέρασε καθημερινά  τελέσθηκαν οι ακολουθίες με αποκορύφωμα  τη Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή  όπου  η περιφορά  του Επιταφίου έγινε με ησυχία και κατάνυξη στα στενά και τα σοκάκια του χωριού.