Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Μυρωδιές πορτοκαλιού κι ασβέστη, στη γειτονιά των Αγγέλων


Του Ανέστη Κορνέζου
"Η Γειτονιά των Αγγέλων"
του Ιάκωβου Καμπανέλλη από το Θεατρικό Τμήμα του 
Μορφωτικού Συλλόγου "Καποδίστριας"
Πενήντα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση επί σκηνής, το 1963, κάνει πρεμιέρα σήμερα Σάββατο από το Θεατρικό Τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας "Ο Καποδίστριας", το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, "Η Γειτονιά των Αγγέλων". Πρόκειται για ένα έργο που αποτυπώνει ανάγλυφα την ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του '60, με τις ιδιορρυθμίες της, την καθημερινότητά της και τις αλλαγές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Αφετηρία της δράσης είναι μια γειτονιά της Δραπετσώνας, όπου κατοικούν οικογένειες προσφύγων, που προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ζωής και παράλληλα να προστατεύσουν την κοινότητά τους. Σε αυτά τα πλαίσια, εκτυλίσσονται οι ιστορίες των ηρώων με τα πάθη, τις αδυναμίες και τις προκαταλήψεις τους.

Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ο Αντρέας, ένας εργατικός νέος που έχει μεγαλώσει στη γειτονιά και την έχει δει να χάνει την αυθεντικότητά της, εξ' αιτίας των επενδύσεων των επιχειρηματιών που θέλουν να την εκμεταλλευτούν με στόχο το προσωπικό κέρδος. Ο έρωτας του για την Ξένια, μία πλούσια, αρραβωνιασμένη κοπέλα τον αναγκάζει να αναθεωρήσει τον τρόπο σκέψης του και ταυτόχρονα πυροδοτεί την αντίδραση του περίγυρού του, που με τη σειρά του επηρεάζει τις εξελίξεις. Γύρω από το κεντρικό ζευγάρι κινούνται πολλοί ακόμα ήρωες, χαρακτηριστικοί τύποι της νεοελληνικής κοινωνίας, που προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδείξουν την αξία τους, να γνωρίσουν και τελικά να αποδεχτούν το διαφορετικό.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του νεοελληνικού θεάτρου, καθώς αποτελεί σταθμό στο πέρασμα από την επιθεώρηση στο ρεαλιστικό θέατρο. Είναι ένας συγγραφέας που προσέγγισε με κατανόηση αλλά και κριτική διάθεση την παθούσα ελληνική κοινωνία και παρουσίασε επί σκηνής πολυσύνθετους, υπαρκτούς χαρακτήρες και πραγματικές καταστάσεις που παραμένουν συγκλονιστικά επίκαιρες.
Η παράσταση του συλλόγου, φιλοξενεί φέτος μια ξεχωριστή σύμπραξη: την εμπειρία των βετεράνων ηθοποιών της ομάδας, τη φρεσκάδα του νέου υποκριτικού αίματος και την πολύπειρη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Μπήτρου. Το αποτέλεσμα δικαιώνει απόλυτα την επιλογή του έργου καθώς η σοφή και εύστοχη σκηνοθεσία, οι μοναδικές ερμηνείες, το διπλό και έξυπνα τοποθετημένο σκηνικό και η αυθεντική μουσική του Μεγάλου Μίκη, συνθέτουν ένα θεατρικό αμάλγαμα, που φέρνει στο νου τη χρυσή εποχή του Ελληνικού Σινεμά. Η παράσταση μοιάζει να είναι φτιαγμένη από εκείνο το αθάνατο και ανεξίτηλο υλικό που συνέθετε τη μαγική αισθητική της γνήσιας ελληνικής δραματουργίας.  Μην αμελήσετε να παρακολουθήσετε τον πανέμορφο αυτόν λυρικό κρουνό από τον οποίον αναβλύζουν μυρωδιές πορτοκαλιού κι ασβέστη.
Δημοσίευση στην προσωπική του σελίδα  στο Facebook
Φωτό: Ανέστης Κορνέζος