Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ημέρα μνήμης και τιμής για τους παλαιούς εκπαιδευτικούς της Κυψέλης.

   Γιορτινή η σημερινή ημέρα  γαι τον εκπαιδευτικό κόσμο της Ελλάδας. Οι Τρεις Ιεράρχες από την εποχή του Βυζαντίου θεωρούνται οι προστάτες των γραμμάτων και των τεχνών. Η μεγάλη θρησκευτική εορτή δεν περνά απαρατήρητη κυρίως όταν υπάρχουν ακόμα λειτουργοί της εκπαίδευσης και όχι στεγνοί δημόσιοι υπάλληλοι που αναζητούν διακαώς αργίες και τριήμερα αλλά τιμούν αυτήν  την ημέρα. Τότε και οι μαθητές ακολουθούν.  Παραδειγματίζονται και γίνονται καλύτεροι.
   Ωστόσο αυτή την εορταστική ημέρα που ακούγονται λόγοι και αναζητούμε  τα νοήματα και τις παρακαταθήκες των μεγάλων Ιεραρχών για το σήμερα, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε κάποιους ανθρώπους μικρούς και μεγάλους που κάποτε ήταν συμμαθητές ή συνάδελφοι ή δάσκαλοι μας.  
   Γι αυτό το λόγο έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια από  τον εφημέριο π. Νεκτάριο Κουκούλη σε συνεργασία με  τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της Κυψέλης, να τελείται μνημόσυνο  τιμής και αγάπης  για  τους κεκοιμημένους  εκπαιδευτικούς του χωριού. 
Τους  Αρχιμ. Ιωάννης Ηλιόπουλος, Αλεξάνδρα Λυκούρη, Παναγιώτης Λυκούρης, Κατερίνα Ρηγοπούλου, Γρηγορία Μαρίνη, Πάγκου Άννα, Τύλλιος Παντελεήμων και πρόσφατα ο Κωσταντίνος Λυκούρης.
    Ένα ελάχιστο αντίδωρο στους ευεργέτες εκείνους  που μόχθησαν για  τη μόρφωση την πνευματική καλλιέργεια και  τη διάπλαση των χαρακτήρων  των μαθητών όλων  των προηγούμενων γενεών του χωριού. 
  Μια χρήσιμη υπενθύμιση στα νεότερα παιδιά  των δασκάλων εκείνων που παιδαγώγησαν τους  γονείς και τους παππούδες  τους.      
   Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του 2ου Γυμνασίου, το αρχείο του κ. Ν. Κουκούλη και από την έκθεση παλαιών φωτογραφιών που είχε πραγματοποιηθεί το 2010 στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.