Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

O κ. Στυλιανός Γαβριήλ αποχαιρετά τη Μασσαλία

 
 Κλείνοντας  οριστικά το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μασσαλία.
 
 Ο  Αιγινήτης πρόξενος κ. Στυλιανός Γαβριήλ φαίνεται  πως είναι ο τελευταίος πρόξενος  Μασσαλίας. Το Ελληνικό κράτος αποφάσισε να κλείσει  το Προξενείο  αυτής  της πόλης  που κάθε σημείο  της  μαρτυρά  την παρουσία  του ελληνικού στοιχείου.
   Αποικία  των αρχαίων Φωκαέων, με  ένα   Ιστορικό  Μουσείο  γεμάτο από ελληνικές  τριήρεις, με ενεργή την ελληνική παροικία, με την κρύπτη  του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα λίγο πιό πάνω από το παλαιό λιμάνι.
   Όπου και να περπατήσεις  στη Μασσαλία  μυρίζει Ελλάδα, βλέπεις  Ελλάδα, ακούς Ελλάδα. Λίγα  χρόνια πριν όταν  είχε  για ένα έτος  τον τίτλο "Πολιτιστική Πρωτεύουσα  της Ευρώπης", τα  μουσεία  της είχαν  γεμίσει με εκθέματα από το Μουσείο Μπενάκη και  η παρουσία  της Ελλάδας εκεί  ήταν  έντονη.
    Πριν δύο χρόνια αποχώρησε από  τη Μασσαλία  και ο Αιγινήτης ναυτιλιακός ακόλουθος  του Λ.Σ. κ Δημοσθένης Παπαλεονάρδος.
   Η  παρουσία  των δύο Αιγινητών ανδρών  στη Μασσαλία  αναβάθμισε  τις θέσεις  που υπηρέτησαν, συνέβαλαν  με την πολυσχιδή δραστηριότητά  τους  στην τόνωση του ελληνικού στοιχείου και  στην ενεργή  παρουσία  της ελληνικής  παροικίας  στην πόλη.
   Τώρα  μετά από  την ευδόκιμη τριετή θητεία  του κ. Γαβριήλ  στη Μασσαλία κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο  για  το ελληνικό  προξενείο  της πόλης.
   Ευχόμαστε  στον κ. Γαβριήλ  καλή και καρποφόρα  συνέχεια  στην  νέα  θέση  που θα  του αναθέσει  η υπηρεσία  του.
   Η  "Οδός  Αιγίνης"  λόγω της παρουσίας  των δύο ανδρών  στη Μασσαλία  είχε  κάνει κατά καιρούς  δημοσιεύσεις  με ειδήσεις  από  τη δράση  των δύο Αιγινητών στην πόλη. Δημοσιεύουμε  φωτογραφίες από αυτές  τις δημοσιεύσεις καθώς και κάποιες από τη σελίδα  της κ. Ελένης Γαβριήλ στο Fb.
   Τέλος αναδημοσιεύουμε  το αποχαιρετιστήριο μήνυμα -  κείμενο  του τελευταίου προξένου κ. Σ. Γαβριήλ, έτσι όπως  δημοσιεύτηκε  στο ελληνικό περιοδικό  της Μασσαλίας:  "Ακρόπολις"





Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα παραλήφθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2016 ημερομηνία που έκλεισε οριστικά το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μασσαλία και δημοσιεύθηκε στο διμηνιαίο περιοδικό "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Ήρθε η ώρα να σας αποχαιρετήσω! Ύστερα από 3 χρόνια στο τιμόνι του Γενικού Προξενείου Μασσαλίας, αναχωρώ από την όμορφη Προβηγκία και το γαλλικό νότο και επιστρέφω στην Πατρίδα και στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.
Σας είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που μου δείξατε όλα αυτά τα χρόνια. Τα αισθήματά σας τα εκλαμβάνω σαν προέκταση της αγάπης σας απέναντι στην ίδια την Ελλάδα και τον θεσμό του Γενικού Προξένου στη Μασσαλία που την εκπροσωπούσε, εδώ στο γαλλικό νότο. Αισθάνομαι τιμή που μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω το εκλεκτό αυτό κομμάτι του Ελληνισμού έξω από τα εθνικά του σύνορα και να διαπιστώσω από κοντά το μοναδικό του δυναμισμό, τη δημιουργικότητά του, την πρόοδό του, χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται τόσο στην ενθουσιώδη αποδοχή που απολαμβάνει από τη γαλλική κοινωνία όσο και στην αγάπη με την οποία το περιβάλει η τελευταία.
Η εδώ θητεία μου προσέφερε πολλές εμπειρίες και γνώσεις για τη Γαλλία και τον εδώ εγκατεστημένο Ελληνισμό. Χάρις σε εσάς, την φιλοξενία σας, τον τρόπο που με δεχθήκατε, τις παρατηρήσεις σας και τις ενημερώσεις σας, είχα μία βαθύτερη κατανόηση της γαλλικής πραγματικότητας. Μου προσέφερε επίσης πολύ όμορφες στιγμές σε ένα τόπο απαράμιλλου κάλους και πολιτισμού. Ωστόσο, δεν ήταν όλα αυτά τα χρόνια της αποστολής μου στη Μασσαλία εύκολα. Συνέπεσαν με τη ζοφερή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας εξ΄ αιτίας της οποίας κληθήκαμε να λειτουργούμε οριακά αλλά και να λάβουμε και να υλοποιήσουμε επώδυνες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται, δυστυχώς, και η αναστολή λειτουργίας του ιστορικού Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Φωκαϊκή πόλη. Γνωρίζω πόσο σας πονά το θέμα της, πρόσκαιρης ελπίζω, απόφασης αυτής και γνωρίζω ότι κυριαρχεί μέσα σας ένα μεγάλο ‘γιατί’. Ας μη κοιτάμε, όμως, πίσω. Η Πρεσβεία μας στο Παρίσι έχει λάβει ειδική μέριμνα ώστε οι Έλληνες στο γαλλικό νότο να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα από το προξενικό τμήμα της, ενώ όταν οι οικονομικές και άλλες συνθήκες στη χώρα μας βελτιωθούν, είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν θετικές εξελίξεις.
Αγαπητοί, συμπατριώτες. Η Ελλάδα στη Μασσαλία και τις άλλες πόλεις του γαλλικού νότου, τη Νίκαια, την Αυενιών (Avignon), την Αντίπολη (Antibes), το Μονπελιέ, τη Τουλούζη, το Perpignan, την Τελώνα (Toulon), τη Νεμευσό (Nimes), το Port de Bouc, το Salin de Giraud, το Port Saint Louis du Rhone, και σε τόσες άλλες με εστίες Ελληνισμού, είστε εσείς, οι Εκκλησίες μας, οι Κοινότητές μας και οι πολυπληθείς φιλέλληνες Γάλλοι αδελφοί μας. Εσείς και οι πρόγονοί σας, εδώ και αιώνες γράφετε χρυσές σελίδες στο γαλλικό νότο με τη συνεισφορά σας στην κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, μορφωτική και οικονομική ζωή αλλά και ευρωστία της φιλόξενης αυτής χώρας. Το καλό όνομα που έκτισαν οι γονείς σας, όλα αυτά τα χρόνια, το συνεχίζετε επάξια οι νεώτεροι, σε βαθμό που έχετε δώσει μία νέα δυναμική πνοή στη κοινωνία του γαλλικού νότου.

Αγαπητοί φίλοι, η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές και ο ελληνικός λαός μεγάλες δυσκολίες. Το όνομα όμως ενός λαού και μίας χώρας, δεν αλλάζει από μια πρόσκαιρη δυσκολία στα δημόσια οικονομικά της. Η ιστορία των εθνών δεν παραγράφεται από τις οικονομικές κρίσεις, πόσο μάλλον ενός έθνους σαν το δικό μας που έχει ιστορικά αποδείξει ότι στις δύσκολες περιστάσεις διαθέτει την μοναδική ικανότητα και το σθένος να αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του. Συνεχίστε μονιασμένοι όλοι μαζί κι ο καθένας χωριστά να προβάλετε, με τον καλύτερο τρόπο, όπως σταθερά κάνετε στη προσφιλή μας Γαλλία και τον γαλλικό νότο, την αγαπημένη μας Ελλάδα και τον πολιτισμό μας. Διότι είσαστε κομμάτι των άξιων συνεχιστών ενός έθνους που συνεισέφερε στον ελεύθερο κόσμο, εκτός από Παρθενώνες, δημοκρατία, λογική σκέψη, φιλοσοφία, τέχνες, επιστήμες, ανθρωπισμό, κ.ά, κάτι σημαντικότερο: το ιδανικό της ελευθερίας. Όπως άλλωστε είπε ο André Malraux, αναφερόμενος στην ελευθερία, «μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης».
Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας όπως και η αγάπη μας για την Ελλάδα και όσα αντιπροσωπεύει. Αυτή οφείλουμε σταθερά να μεταλαμπαδεύουμε. Με τη βοήθεια του Θεού αλλά και των δυνατοτήτων που διαθέτει και της δύναμης του έθνους μας, η χώρα μας θα τα καταφέρει και θα λάμψει και πάλι.
Αγαπητοί συμπατριώτες, Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την εμπιστοσύνη, την αγάπη και τη φιλία σας.

Με τις καλύτερες ευχές μου για υγεία και προκοπή σε όλους εσάς, εδώ στη δεύτερή σας πατρίδα όπως και για τους αδελφούς μας Γάλλους φιλέλληνες.
Μασσαλία, 7 Νοεμβρίου 2016
Ο Γενικός Πρόξενος
Στέλιος Γαβριήλ
Σύμβουλος Πρεσβείας Α’