Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικες νύχτες στην Αίγινα

   "Γλυκές νύχτες Χριστουγέννων με φίλους ή με την οικογένεια,  με τη γνώριμη μυρωδιά του καμμένου ξύλου να αιωρείται στην ατμόσφαιρα, με  τα φωτισμένα μπαλκόνια και τους κήπους, με τα στολισμένα δέντρα να διακρίνονται πίσω από τα παράθυρα και ένα τραπέζι γεμάτο καλούδια, γλυκίσματα, πιοτά σπιτικά, γαλοπούλες ολόγιομες και οι ευχές να πέφτουν σαν βροχή"
    
     Αυτό  θα μπορούσε να είναι μια ρομαντική περιγραφή των ημερών λίγο πριν τα Χριστούγεννα, κάποια χρόνια ή δεκαετίες πριν!!!

     Ζούμε ίσως τις πιό κρύες ημέρες και νύχτες  του Δεκέμβρη. Κάποτε τέτοιες μέρες υπήρχε πιό μεγάλη κίνηση στα στενά και τα μαγαζιά της Αίγινας. Φταίει το κρύο, η εξόφληση πολλών μα πάρα πολλών λογαριασμών, η αναμονή της πληρωμής της σύνταξης ή κάποιου μισθού(!), το συγκρατημένο και προσεκτικό ξόδεμα των λίγων ευρώ, η πολιτικοκοινωνική κατάσταση, οι τρομοκρατικές ενέργειες;
    Τέτοιοι και πολλοί άλλοι λόγοι δημιουργούν  τη  ζοφερή κορνίζα των ημερών που θα έπρεπε να είναι γεμάτη χαρά, χαμόγελο, ελπίδα  και αισιοδοξία.

    Πέρα από την απαισιοδοξία και τις δυσσοίωνες προβλέψεις και προοπτικές υπάρχουν και οι ακτίνες που φωτίζουν  τις μέρες και τις νύχτες μας.
     Για παράδειγμα τα δύο πλεούμενα στο κέντρο του λιμανιού. Πραγματικά αν κάποια εικόνα μείνει φέτος από τα Χριστούγεννα της Αίγινας, αυτή είναι των δύο στολισμένων σκαφών που προσδίδουν μια θαλπωρή στα γυαλιστερά νερά του λιμανιού.
    Στο κέντρο, στην πόλη που θα ήθελε ίσως  να στολίζεται όπως η μεγαλούπολη, ενώ διαθέτει ένα από τα πιό όμορφα λιμάνια  της Ελλάδος, στολίδι αυθεντικό από μόνο του, τον χριστουγεννιάτικο τόνο δίνουν  ευτυχώς τα φώτα και ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος των καφέ που από τα τέλη του Νοέμβρη φωτίζουν τις νύχτες του λιμανιού, οι διακριτικές φωτισμένες γιρλάντες στους φανοστάτες , η φωτισμένη φιγούρα του παραδοσιακού καϊκιού,  οι βιτρίνες των καταστημάτων που προσπαθούν να τραβήξουν τα βλέματα των περαστικών.
    Αν κάτι όμως κάνει τη διαφορά αυτό είναι ο παράλληλος δρόμος  από την παραλία όπου οι επαγγελματίες  του στενού έχουν από κοινού στολίσει τη... νύχτα. Λίγα φωτάκια και καλή εορταστική συνεργασία και το θαύμα έγινε. Ονειρικό το θέαμα. Και με πόση νοσταλγία δεν θυμόμαστε πριν χρόνια όταν  τα πλεούμενα στολίζονταν με πρωτοβουλία  των κατόχων τους και του Λιμενικού Ταμείου και έδιναν μια γιορτινή εικόνα στο λιμάνι.
   Πως να ξεχάσουμε επίσης και το δέντρο με τα όμορφα γυάλινα μπουκαλάκια  των ευχών από την ομάδα του Aegina Rising.

   Ας είναι.

   Οι Χριστουγεννιάτικες νύχτες της Αίγινας παραμένουν όμορφες παρά το κρύο και τη λιγοστή κίνηση. Αρκεί ο φωτισμένος Άη - Νικόλας εκεί στην είσοδο του λιμανιού ως άλλος φάρος φωτίζει  τη νησιώτικη πολιτεία.