Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Λευτέρη, Λευτέρη,Λευτέρη... σε έχω σταμπάρει στου '60 το τεφτέρι.

  Ο  "Λευτέρης"  όπως και  το λεβεντόπαιδο ο Αρίστος έχει τραγουδηθεί μοναδικά  στο παλιό ελληνικό κινηματογράφο από τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού αλλά  και από την Αλίκη Βουγιουκλάκη.
   Ο Λευτέρης  στον ελληνικό κινηματογράφο ήταν παιδί  της οικοδομής, της πιάτσας, άλλοτε οδηγός ταξί, ή εισπάκτορας μπλε λεωφορείου, φτωχόπαιδο,μεροκαματιάρης, πάντα με πολυμελή οικογένεια και κατοικούσε σε λαικές συνοικίες όπως τα Πετράλωνα, το Μπουρνάζι ή τα Ταμπούρια.
  Ο Λευτέρης ήταν παλικάρι. Ίνδαλμα για την πιτσιρικαρία  της γειτονιάς και αγαπούσε πάντα ένα τίμιο εργατικό κορίτσι  που δούλευε στη φάμπρικα ή στα Λιπάσματα  της Δραπετσώνας. Στην καλύτερη  μπορεί να ήταν μαθητευόμενη σε κάποιο συνοικιακό μοδιστράδικο. Ορφανός ή με ανάπηρο πατέρα, δεν έχει σημασία, σηκωνόταν αχάραγα  για να προλάβει  το πρώτο λεωφορείο για να πάει στη δουλειά.
 Αυτός ήταν ο Λευτέρης, ένας  τύπος  που ερμήνευαν  οι αρρενωποί  ζεν πρεμιέ  του ελληνικού κινηματογράφου  που είχαν αποκτήσει για τα καλά  την εικόνα  ή τη μανιέρα  του λαικού και αγαπητού παιδιού  της  γειτονιάς.
   Σε  αυτό το μοτίβο μετά από πολλές δεκαετίες  γυρίστηκε από  τους Ρέππα - Παπαθανασίου  η μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία "Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο"  με μια Εθνική  Ελλάδος ηθοποιών να περνούν από τις σκηνές και τα στιγμιότυπα και να παρωδούν ή αναπαριστάνουν παλιές σκηνές  του αξέχαστου ελληνικού κινηματογράφου με την απαραίτητη βεβαίως σάτυρα  των δύο συγγραφέων.
   Η  ταινία απ' όπου και οι φωτογραφίες  τελειώνει με μια αξεπέραστη παραλλαγή  του γνωστού τραγουδιού  του  "Λευτέρη" που ερμηνεύει όλος ο θίασος. Μπορείτε να  αναζητήσετε  το βιντεάκι  στο  yutube

Μερικοί από τους στίχους:

Λευτέρη  Λευτέρη Λευτέρη  σ' έχω σταμπάρει σ του 60  το τεφτέρι
Λευτέρη Λευτέρη Λευτέρη  είναι  το ψέμα σου που με έκανε ξεφτέρι.

Πάμε ξανά  όπως τα χρόνια εκείνα 
που είναι κλεισμένα σε μιαν έγχρωμη πομπίνα.

Και μη  ρωτάς ποτέ ποιός έχει φταίξει
σ' αυτό το έργο που έχουμε όλοι  ξαναπαίξει.