Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Αλεπούδες στην Αίγινα.

   Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο κτηνοτροφικός τομέας  του νησιού άρχισε να αναπτύσσεται με πολλούς κυρίως νέους ανθρώπους να επιδίδονται στην εκτροφή θηλαστικών ζώων και όχι μόνο, η εμφάνιση το τελευταίο χρόνο αλεπούδων σε πολλές περιοχές  του νησιού έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα ακόμα και αυτούς που έχουν ένα μικρό .... κοτέτσι.
   Πυκνώνουν οι φωνές από ανθρώπους που τα ζώα  τους δέχθηκαν επιθέσεις από αλεπούδες. Σε σημεία όπως ο Ασώματος ή η Κυψέλη έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά από τις νυχτερινές επισκέψεις  των όμορφων  αλλά παμπόνηρων τετράποδων.
    Για  την πανίδα της Αίγινας η αλεπού ήταν ένα εντελώς άγνωστο είδος. Η εμφάνισή της στην αρχή δεν γινόταν πιστευτή από  τους περισσότερους. Κάποιοι μιλούσαν για φάρσες ή για υπερβολές. Ωστόσο η φωτογράφισή τους και τα επανειλημμένα κρούσματα από τις επισκέψεις της έπεισαν και  τους πιό δύσπιστους.
   Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι αλεπούδες εμφανίστηκαν στα χαμηλά σημεία  του νησιού που ίσως κατέφυγαν για ανέρευση τροφής.
   Πολλά λέγονται για την αιτία  της εμφάνισής της. Κανείς όμως δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά. Οι αλεπούδες είναι ένα είδος που αναπαραγάγεται  σε μεγάλο αριθμό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο αριθμός  του στο νησί.
   Τελευταία  και σύμφωνα με δημοσίευση  του ηλεκτρονικού  Saronicmagazine.gr  εμφανίστηκε και λύκος. Συγκεκριμένα λυκόπουλο.

   Το θέμα απασχόλησε  την επιτροπή κτηνοτροφίας που έχει συστήσει ο Δήμος Αίγινας και συνεδρίασε  την προηγούμενη Τετάρτη στην αίθουσα της Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας. Οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι του νησιού ανησυχούν και δικαιολογημένα.
   Μέχρι  να  βρεθεί κάποια λύση στο θέμα, ή να υπάρξει επίσημη ενημέρωση, μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε  να ζούμε με το ενδεχόμενο  της συνάντησής μας με κάποια αλεπού σε δρόμο ή σε χωράφι της Αίγινας.
    Το σίγουρο είναι πως η πανίδα  του νησιού έχει αλλάξει.