Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ο Κώστας Γαβρόγλου και η Αίγινα.

 Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι ο νέος υπουργός Παιδείας που αναλαμβάνει σε μια ιδιαίτερη στιγμή το Υπουργείο μετά  την σφοδρή αντιπαράθεση του προκατόχου του με την Εκκλησία. Απόλυτος γνώστης των εκπαιδευτικών θεμάτων με διδακτική, συγγραφική και ερευνητική εργασία και πλούσια εμπειρία από την μακρόχρονη Πανεπιστημιακή θητεία του, κομίζει έναν άνεμο ανανέωσης στα εκπαιδευτικά πράγματα. Εδώ και καιρό εργάζεται στα πλαίσια  του Εθνικού διαλόγου για τις αλλαγές σε όλες  τις βαθμίδες  της εκπαίδευσης. Τα νέα μέτρα που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έχουν και τη δική του υπογραφή.
   Η εμπειρία του, ο χαρακτήρας, το πρόσωπο του εμπνέουν σιγουριά σε έναν ταλαιπωρημένο χώρο όπως η παιδεία.
    Ο Κώστας Γαβρόγλου όμως δεν παύει να είναι και ο δικός μας άνθρωπος. Ο άνθρωπος που αγαπά την Αίγινα και κατοικεί για μεγάλο διάστημα στο Σφεντούρι στα νότια  του νησιού και έχει αναπτύξει έντονη πολιτιστική κυρίως δράση στο νησί. Γνωρίσαμε τον Κώστα Γαβρόγλου να συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως αυτές  για το αρχείο του σχολάρχη Ηρειώτη  στις παρουσιάσεις  βιβλίων ή της " Αιγιναίας" και ως μέλος της συντακτικής επιτροπής  του περιοδικού "Αιγιναία". Έντονη παρέμενε  πάντα η ανησυχία του για  την κατάσταση  των Καποδιστριακών κτιρίων. Από την καινούργια θέση που ανέλαβε προσδοκούμε πολλά σε αυτόν ιδιαίτερα τον τομέα. Ελπίζουμε, παρά το φόρτο εργασίας  του, να δρομολογηθούν γρήγορα  οι πρωτοβουλίες  ώστε τα κτίρια αυτά να βγουν από το σημερινό τέλμα.

Ένα βιογραφικό σημείωμα.


O Κώστας Γαβρόγλου είναι νέος υπουργός Παιδείας που πήρε τη θέση του Νίκου Φίλη. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Lancaster. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο τoυ Cambridge στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ είχε διοριστεί ως μεταδιδάκτορας στο State University της Νέας Υόρκης. Διορίστηκε ως υφηγητής στο Τμήμα Φυσικής, αρχικά του Πανεπιστημίου της Πάτρας, και στη συνέχεια στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από το 1994 είναι καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του ΕΚΠΑ.
  Έχει διδάξει στο Imperial College, στο Harvard University, στο Boston University, στο Cambridge University, και στο Istanbul Technical University. Συνεργάστηκε επιστημονικά με το Chemical Heritage Foundation της Pennsylvania, με το Dibner Institute for the History of Science and Technology του MIT.
Υπήρξε συντονιστής πλήθους ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το European European Science Foundation, το ελληνικό κράτος καθώς και από ιδιωτικούς φορείς.
    Επίσης, υπήρξε διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Ιστορικών Αρχείων του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση. Τώρα, είναι Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, με έδρα την Αθήνα.
    Τα πεδία των ερευνητικών ενδιαφερόντων του είναι η Ιστορία της φυσικής φυσικοχημείας, η Ιστορία της κβαντικής χημείας, η Ιστορία της φυσικής χαμηλών θερμοκρασιών, τεχνητό ψύχος, η πρόσληψη των επιστημονικών ιδεών και πρακτικών τον 18-19ο αιώνα. Έχει συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα της σειράς Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης των εκδόσεων Springer και των εκδόσεων Brill. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί από ξένους εκδοτικούς οίκους και από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ενώ είναι και μέλος συντακτικών επιτροπών διαφόρων επιστημονικών περιοδικών σχετικών με την Ιστορία των Επιστημών.
    Διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου Βοηθών Επιμελητών (1980-1981), ενώ ήταν μέλος διαφόρων επιτροπών για θέματα εκπαίδευσης του ΚΚΕ Εσωτερικού, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΚΚΕ Εσωτερικού (1982-1986).
   Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής ΜορφωτικώνΥποθέσεων. Στο Υπουργείο Παιδείας επωμίστηκε τον Εθνικό Διάλογο για τα νέα μέτρα στην εκπαίδευση.


Παλαιότερη ανάρτησή μας: "Κώστας Γαβρόγλου από το Σφεντούρι της Αίγινας στη Βουλή" 25/9/2015