Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

"ΓΑΥΔΟΣ" ένα εντυπωσιακό πλοίο στο λιμάνι της Αίγινας.

 Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου κατέπλευσε στο λιμάνι της Αίγινας η "Γαύδος" το ολοκαίνουργιο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης  του Λιμενικού Σώματος μεταφέροντας τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή. Πολλοί έτρεξαν να φωτογραφίσουν το εντυπωσιακό σκάφος που έδεσε στην προβλήτα  των ιπταμένων προσθέτοντας με την κομψότητα και το σημαιοστολισμό  στην εορταστική ατμόσφαιρα και εικόνα του λιμανιού της Αίγινας.




Το Περιπολικό Σκάφος Ανοιχτής Θαλάσσης 090 «Γαύδος»  ναυπηγήθηκε το 2015 στην Ολλανδία από την Damen Shipyards Gorinchem για λογαριασμό του Λ.Σ. Η κατασκευή του στοίχισε 28,5 εκατομμύρια ευρώ .Έχει μήκος 58 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 30 κόμβους.
Το πλοίο, το οποίο θεωρείται ότι το πιο σύγχρονο στο στόλο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή, εντάχθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό το Δεκέμβριο του 2015 για να ενισχύσει την θαλάσσια αστυνόμευση και τις αποστολές έρευνας και διάσωσης εντός των ελληνικών και ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων και έχει προχωρήσει στη διάσωση 891 προσφύγων ενώ μετά τη τελετή επρόκειτο να επιστρέψει στην «έδρα» του στη Λέσβο. Το έργο της ναυπήγησης συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε με εθνικούς πόρους. Το συνολικό κόστος ήταν περίπου 29 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε παραγγελθεί πριν από περίπου δυο χρόνια και εντάσσονταν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που είχε σχεδιάσει ο τότε υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Όπως αναφέρεται στο σημείωμα το «Γαύδος» είναι ένα σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο με καινοτόμο σχεδιασμό.
Οι γραμμές της γάστρας του πλοίου έχουν βελτιστοποιηθεί για πολύ υψηλές επιδόσεις και με την ειδικά σχεδιασμένη πλώρη τύπου πέλεκυ (axe bow) το πλοίο διακρίνεται για την άριστη αξιοπλοϊα του». Έχει 25 άτομα πλήρωμα (ανάμεσα του και τρεις γυναίκες), έχει ολικό μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα ενώ η επιχειρησιακή ταχύτητα του είναι 27 κόμβοι και η μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβοι.  


Τις φωτογραφίες τράβηξε ο κ. Ζήσης Συμεωνάκης και έχει αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο Fb.