Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Ξεκινούν τα γυρίσματα του Γ.Σμαραγδή για τον Ν. Καζαντζάκη στην Αίγινα

 Ο εξαιρετικός ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο ρόλο του 
Ν.Καζαντζάκη σε νεαρή ηλικία.

   Στην Αίγινα βρίσκεται αυτές  τις μέρες  το συνεργείο  του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τα γυρίσματα  της ταινίας  με κεντρικό θέμα τη ζωή και τα ταξίδια  του Νίκου Καζαντζάκη.
  Όπως πληροφορούμαστε για να γυριστούν οι σκηνές  της Αίγινας σημαντικό ρόλο έπαιξε η Τουριστική επιτροπή του Δήμου Αίγινας και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Μούρτζης, ο οποίος και εξασφάλισε  τα απαιτούμενα. Τα γυρίσματα θα γίνουν στην Αφαία και σε ιδιωτική οικία  της πόλης  της Αίγινας.
Ο Γιάννης Σμαραγδής, μετά τις  ταινίες Καβάφης, El Greco και «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», αυτή την εποχή γυρίζει τη νέα του ταινία γύρω από τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.
Το σενάριο της ταινίας βασίζεται πάνω στην πνευματική αυτοβιογραφία του μεγάλου Έλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο».
Είναι μια πολυκύμαντη αναζήτηση του συγγραφέα, μέσα από όνειρα και ταξίδια σε τόπους που αγάπησε, διεκδικώντας βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, τον Λένιν, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα του, στην «Κρητική Ματιά» η οποία τον οδήγησε στην κατάργηση του φόβου του θανάτου και στην κατάκτηση μιας ανώτερης ελευθερίας.
Η ταινία είναι ευρωπαϊκής συμπαραγωγής (Ελλάδας, Αυστρίας, Γαλλίας και Γερμανίας) και είναι βασισμένη στο βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο». Αναφέρεται στα ταξίδια του Καζαντζάκη στην Ελλάδα (Αθήνα, νησιά Αιγαίου, Άγιο Όρος, Αίγινα, Κρήτη), αλλά και στην Αυστρία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
«Στην Ευρώπη του σήμερα όπου υπάρχουν εντάσεις και διαφοροποιήσεις, η  τέχνη  πρέπει να παίξει το  ρόλο της, δηλαδή   να ενώνει τις ανθρώπους και να τους δίνει δύναμη. Εμείς,  οι άνθρωποι του κινηματογράφου το αποδεικνύουμε έμπρακτα. Τέσσερις διαφορετικές  χώρες  της Ευρώπης Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία  ενώνουμε  τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε μια ταινία  για τον Κρητικό Έλληνα, τον Ευρωπαίο και  τον οικουμενικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη!» τόνισε ο Γιάννης Σμαραγδής.

Τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2016 στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Αίγινα, στις θάλασσες του Αιγαίου,  στη Γαλλία, Παρίσι και Αντίπολη, στην Αυστρία, Βιέννη, στην Γερμανία, Βερολίνο καθώς και στην Κίνα.
Οι ηθοποιοί που θα συμμετέχουν στην ταινία είναι ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ως νέος Καζαντζάκης, η Μαρίνα Καλογήρου ως Ελένη Καζαντζάκη, ο Θοδωρής Αθερίδης  ως  Γιώργης Ζορμπάς, η Ζέτα Δούκα ως Μελίνα Μερκούρη και ο Στάθης Ψάλτης στο ρόλο ενός καλόγερου. Τον Καζαντζάκη σε μεγάλη ηλικία θα ερμηνεύσει ο Στέφανος Ληναίος.
«Μέσα από την ταινία θέλουμε  και πιστεύουμε  ότι θα προβληθεί η μεγάλη αλλά και ελκυστική προσωπικότητα  του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και οι τόποι που έζησε, αγάπησε  και τον γοήτευσαν. Ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας έλεγε πως «αυτό που καθόρισε  την ζωή του  αλλά και το έργο του  ήταν τα ταξίδια  και τα όνειρα».  Αυτό ακριβώς  θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί μέσα από την ταινία. Τα ταξίδια του στην  Γαλλία, την Γερμανία την Αυστρία  και την Κίνα και μέσα από αυτά οι φιλοσοφικές και μεταφυσικές αναζητήσεις του, αλλά και το «μέσα» το «εσώτερο» ταξίδι.» συμπλήρωσε ο κ. Σμαραγδής.


   Ο  βετεράνος ηθοποιός Στέφανος Ληναίος  στο ρόλο του Ν. Καζαντζάκη σε μεγάλη ηλικία.