Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

"Σινέ Αίγινα" μια νοσταλγική βραδιά...........

   Μια  βραδιά γεμάτη γλύκα από τις ήρεμες  εικόνες των ταινιών που γυρίστηκαν στην Αίγινα από το 1958 ως το 1966.
Μια ονειρεμένη Αίγινα, ανθρώπινη, γήινη, πανέμορφη. Μια γαλήνια πολιτεία να ταξιδεύει στα ασάλευτα νερά του Σαρωνικού. Εικόνες από παλιές γειτονιές, καταστήματα, στενά και δρομάκια, αμαξάδες, καΐκια. Ένα λιμάνι γεμάτο δέντρα και άσπρες τέντες. 
  Ο Αη - Νικόλας να αγρυπνά στη μπούκα του λιμανιού και τα καραβάκια να έρχονται σφυρίζοντας και με παιχνιδιάρικη διάθεση να αράζουν στην παλιά προβλήτα, κατάφορτα από κόσμο. Η παλιά προβλήτα με κάγκελα να φρουρείται από ναύτες ντυμένους στα λευκά, ταμπέλες  δρομολογίων και το απαραίτητο φυλάκιο. Απέναντι οι ταμπέλες με τα καλύτερα αμυγδαλωτά, τα πρακτορεία των  πλοίων, οι θαμώνες των καφενείων οι μικροί για τα θελήματα  και οι μικροπωλητές των φυτσικιών.

   Όλα  ήταν απόψε εκεί και υποδέχτηκαν καθώς το πλοίο έδενε την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Τζένη Καρέζη, την Άννα Φόνσου, την Αλέκα Κατσέλη, την Αλέκα Στρατηγού τη Γεωργία Βασιλειάδου, τη Μαρίκα Νέζερ, τη Τασσώ Καββαδία, την Ελένη Ανουσάκη, τη Μίρκα Καλατζοπούλου, τον Λάμπρο Κωσταντάρα, τον Ανδρέα Μπάρκουλη, το Θανάση Βέγγο, το Γιάννη Γκιωνάκη, το Γιώργο Πάντζα, τον Κώστα Κακκαβά τον Τάκη Μηλιάδη και τόσους άλλους.
   Όλα  τα ιστορικά σκαριά  να σφυρίζουν και να μπαινοβγαίνουν χαρούμενα στο λιμάνι όπως το "Πίνδος" το "Εριέττα", το "Αιγινάκι" το "Χαρά", το "Καμέλια", το "Σαρωνίς".

   Ευχαριστούμε Ανέστη Κορνέζο για την εξαιρετική αρχειακή δουλειά του και την Ειρήνη Κουνάδη  για την αμέριστη συμπαράστασή της. Καθώς και τον κ. Γιώργο Χαρτοφύλακα για την φιλοξενία και την ευγενική παραχώρηση  του κινηματογράφου "Άνεσις".
  Μια εκδήλωση  του 8ου Φεστιβάλ Φιστικιού συνέχεια  της περσινής προβολής με το αρχειακό υλικό από τα επίκαιρα του ΕΟΑ που προβλήθηκε στην τελετή λήξης  του 7ου Φεστιβάλ Φιστικιού και πάλι σε επιμέλεια Ανέστη Κορνέζου.