Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Φυσάει "νοτιάς". Η καινούργια ταινία του Τ.Μπουλμέτη προβάλεται στην Αίγινα

    Φυσάει  "Νοτιάς"  αυτό το τριήμερο  στο σινέ -" Άνεσις" της Αίγινας. Ένας  νοτιάς  ευχάριστος, απαλός, νοσταλγικός  που μας γυρίζει στη δεκαετία   του 1970.
   Ο λόγος για  τη νέα  ταινία  του Τάσου Μπουλμέτη (της "Πολίτικης κουζίνας") που προβάλεται αυτό το τριήμερο.


   Μια ταινία για τους μύθους που κρατούν όρθια την Ελληνική Μνήμη. Ο Τάσος Μπουλμέτης είναι ένας από τους πιο ικανούς Έλληνες σκηνοθέτες στο να διηγηθεί μια ιστορία με ελληνικές ρίζες. Χωρίς διδακτισμούς μελοδραματισμούς και ηθικοπλαστικές γραφικότητες περιγράφει χαρακτήρες και καταστάσεις εντελώς οικείες. Δεν ψαρεύει στα θολά νερά του γυαλιστερού εντυπωσιασμού αλλά στρέφει την κάμερα του κατευθείαν στην ψυχή του θεατή του, όχι για να την αλώσει αλλά για να την χαϊδέψει με τρυφερότητα και σεβασμό.
    Στο ΝΟΤΙΑ καταγράφει και  ζωντανεύει απαλές ιστορίες και νεανικές μνήμες, όχι φάλτσα και δήθεν, αλλά με αληθινή αγάπη και δέος για τα μυστικά και τις προσωπικές  στιγμές που άλλωστε είναι ταυτόσημες με τις προσωπικές στιγμές πολλών από εμάς που έζησαν και ανδρώθηκαν την καταπληκτική εποχή των 70s. Ξέρει να επεξεργάζεται συναισθήματα και να ανασκαλεύει μνήμες με την επιδεξιότητα μεγάλου αλχημιστή χαρακτήρων. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή αυτή του η ικανότητα να ανασταίνει συναισθήματα και εικόνες με μαστοριά, ειλικρίνεια, χιούμορ και απόλυτη κινηματογραφικότητα.
Η ταινία του είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι στην μνήμη του έρωτα και των μύθων. Κι αυτό από την αρχή δηλώνεται με το αρχικό υπέροχο εναέριο πλάνο της απέραντης θάλασσας και το τρυφερό μουσικό θέμα της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Όποιος αφεθεί σ’ αυτό το ταξίδι που καπετάνιος είναι ο δημοφιλής σκηνοθέτης έχει να περάσει ένα υπέροχο βράδυ.Πρόκειται για ένα ταξίδι ενηλικίωσης ενός ρομαντικού παιδιού του Σταύρου, (Γιάννης Νιάρρος) που καταφεύγει στο δικό του ιδεολογικό Σύμπαν κάθε φορά που αισθάνεται την απειλή ή την συναισθηματική απόρριψη. Γύρω από το Σταύρο και τη γλυκόπικρη πορεία του, καθώς προσγειώνεται στην αληθινή ζωή της μεταπολιτευτικής Αθήνας, ο Μπουλμέτης αναπαριστά σε αντίστιξη το υπαρκτό σύμπαν της ελληνικής πραγματικότητας των 70s’. Οι πολιτικοί νεολαίοι του “σοσιαλισμού” παλεύουν για μια επικράτηση στις καρδιές των φοιτητών στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης όπου στην πολιτική όπως και στον έρωτα επικρατεί ένα τεράστιο ηθικό μπέρδεμα. Τα προβλήματα λύνονται με ψηφοφορίες! Μέσα εκεί ο Σταύρος προσπαθεί να επιβιώσει έχοντας σαν άμυνα στις επαναλαμβανόμενες ερωτικές του απογοητεύσεις, ανατρεπτικές ιστορίες δικής του εμπνεύσεως. Είναι η Ελλάδα που ζει με τους μύθους καθώς προσπαθεί να βρει ένα δικό της βηματισμό στην σύγχρονη Ιστορία. Χωρίς να το ισχυρίζεται και κυρίως χωρίς να το επιδιώκει, ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί  την εθνική μας μυθομανία που τρέφει μέχρι τις μέρες μας ανεκπλήρωτα δονκιχωτικά όνειρα μιας νίκης που ποτέ δεν λέει να έρθει.
Η αύρα της Πολίτικης Κουζίνας παρούσα αλλά μη παρασυρθήτε, δεν υπάρχουν συγκρίσεις παρά μόνο στην επαγγελματική αρτιότητα και στη τελειότητα της λεπτομέρειας. Στο Νοτιά το ιδεολογικό έρμα είναι πιο δυνατό  πιο ουσιαστικό πιο αρτίστικο. Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για μια “συνέχεια” της Κουζίνας που βάζει όμως θέμα για ένα ακόμα φιλμ που θα είναι το τελείωμα μιας άτυπης τριλογίας!
Ο νεαρός Σταύρος ερωτεύεται και απογοητεύεται κατ’ εξακολούθησιν. Τελικά θα ενηλικιωθεί αλλά ποτέ του δεν θα μεγαλώσει. Είναι ο Νοτιάς που συνεχώς του “βάζει λόγια” σύμφωνα με την υπέροχη Ζωζώ Σαπουντζάκη που  δηλώνει λαμπερό  υποκριτικό παρών στην ταινία.
Ο σκηνοθέτης πραγματοποιεί με τόλμη και αισθητική λεπτότητα ένα ποιητικό και  νοσταλγικό ταξίδι που φρεσκάρει μνήμες και ταυτόχρονα μας χαϊδεύει γλυκά την ψυχή. Μην το χάσετε!
  • Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης
  • Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Zωζώ Σαπουντζάκη, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Όμηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ήμελλος, Φοίβος Ταραμπίκος