Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

"Λωξάντρα" με την Άννα Βαγενά. Ένας επικός θεατρικός μονόλογος

 Γράφει η κ. Ειρήνη Κουνάδη από τη σελίδα  της "Φωτογραφία και Τέχνη" στο fb

 Με έναν κορυφαίο μονόλογο συνεχίστηκε η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Ο λόγος για την πληθωρική Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου, ένα από τα πιο φωτεινά πλάσματα που έχουν ενσαρκωθεί ποτέ στο σανίδι.
Τη διασκευή του κειμένου και τη σκηνοθεσία υπογράφει η ίδια η κυρία Βαγενά, σε μια προσπάθεια να προβάλει το ήθος και τις αξίες ζωής του πολιτισμού των Ρωμιών της Πόλης, σε σχέση με τη σύγχρονη κρίση και τις σημερινές μας ανάγκες για έκφραση, επικοινωνία και ανθρωπιά. Και πώς θα γινόταν διαφορετικά αφού ολόκληρο το έργο μοσχοβολά αρώματα και γεύσεις Ανατολής...
Η Λωξάντρα είναι μια χαρά της ζωής, το πιο αισιόδοξο και λαμπερό πλάσμα που έχετε σίγουρα γνωρίσει. Είναι πραγματικά σαν να την έχετε συναντήσει κάπου. Είναι τόσο θετική απέναντι στη ζωή και είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα, σε όλα, τα εύκολα και τα δύσκολα η ύπαρξή μας. Η αλληλεγγύη της Πολίτισσας Λωξάντρας, η πάντα ανοιχτή αγκαλιά της και η αγάπη που νοστίμιζε τα φαγητά της αλλά και τις σχέσεις της με τους όλους τους ανθρώπους γύρω της, αποτελούν σίγουρα οδηγό επιβίωσης σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή.

Φωτό & κείμενο: Ειρήνη Κουνάδη