Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Όταν η Λιζ Τέιλορ ανέβαινε στην Αφαία.

  Και όμως συνέβη και αυτό. Η κ. Αννίτα Χαρτοφύλακα - Λεούση πρώτη είχε αναρτήσει την παραπάνω φωτογραφία που εικονίζει  τη μεγάλη Αμερικανίδα ηθοποιό να ανηφορίζει προς την Αφαία καθήμενη σε  γαιδουράκι της εποχής. Είναι η εποχή που ο μόνος  τρόπος να επισκεφθείς  τον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας ήταν  με το ζώο, ή περπατώντας.
 Ευχαριστούμε πολύ την κ. Αν. Χαρτοφύλακα - Λεούση
   Η πρωταγωνίστριας  της θρυλικής "Κλεοπάτρας" σε πρώτο πλάνο. Φορά ένα ακαταμάχητο ξώπλατο, ενώ έχει επιστρατευθεί ένα παραδοσιακό κιλίμι για το κάθισμά της. Προηγείται κάποιος κύριος. Ενδεχομένως να είναι κάποιος από την ασφάλεια  της ή ένας από τους  8 συζύγους της. Επίσης το όνομα  της γαϊδουρίτσας που εκτελεί χρέη μεταφορέα, δεν είναι γνωστό.
   Τότε λοιπόν  οι  επισκέπτες κατέφθαναν με μικρά επιβατηγά πλοία ή σκάφη αναψυχής στον κόλπο της Αγίας Μαρίνας κι από εκεί με βάρκες αποβιβάζονταν στη στεριά. Το όλο εγχείρημα δύσκολο και απαιτούσε αρκετό χρόνο και κόπο. Η επίσκεψη όμως στον αρχαίο ναό και η θέαση της γύρω περιοχής αποζημίωναν  τους ταλαιπωρημένους επισκέπτες.
   Από  το αρχείο  του κ. Νεκτάριου Κουκούλη δημοσιεύουμε κι άλλες παλιές  φωτογραφίες  στις οποίες διακρίνουμε με μεγάλη δυσκολία το άσπρο εκκλησάκι  της Αγίας Μαρίνας που εορτάζει σήμερα 17 Ιουλίου.
   Άλλες εποχές, άλλες κλίμακες, άλλος τρόπος ζωής.Οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας  της ομορφιάς του τόπου.