Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Μια παλιά μπακαλοταβέρνα στον Πειραιά.


    Ψαρρών 38 & Σαλαμίνος  στον Πειραιά δίπλα  στις γραμμές  του παλαιού τραμ που πήγαινε στο Πέραμα, ο ανυποψίαστος διαβάτης  θα αντικρίσει ένα παλιό μπακάλικο. Είναι από αυτά  τα μπακάλικα  που έχουν ράφια στον τοίχο με κονσέρβες  τοποθετημένες  με προσοχή και σε σχήματα.Με παλαιά  ψυγεία με βιτρίνα  για  να φαίνονται  τα τυριά και τα αναψυκτικά αλλά  κυρίως  με την παλιά  ζυγαριά.
    Στην περίπτωση μας  δεν πρόκειται μόνο  για  μπακάλικο αλλά  και για ταβέρνα μαζί από αυτές  που υπήρχαν στις εργατικές συνοικίες  όπως στα Ταμπούρια, στη Δραπετσώνα, στα Καμίνια, στην Κοκκινιά  και  που σήμερα δεν υπάρχουν.
    Είναι  η μπακαλοταβέρνα  στην οποία  πριν χρόνια γυρίστηκε η διαφήμιση  των τυριών  της φίρμας "Κολιός" με τον Πέτρο Φιλιππίδη.
   Αυτήν την μπακαλοταβέρνα  ανακάλυψε και  φωτογράφισε η Τίτη Βελοπούλου και έγραψε ανάλογα  στο διαδίκτυο ένα όμορφο κείμενο  μαζί με  χαρακτηριστικές  φωτογραφίες.
 

       " Βγαλμένο λες και από σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας το Ειδικόν είναι η τελευταία αυθεντική μπακαλοταβέρνα στον Πειραιά! Ήταν το 1920 όταν ο κος Αριστείδης, πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, άνοιξε το συγκεκριμένο μαγαζί στην καρδιά του Πειραιά και σέρβιρε χύμα ρετσίνα δικής τους παραγωγής με διάφορα μεζεδάκια, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε και ως κλασικό μπακάλικο! Σήμερα ο γιός του Αποστόλης και ο εγγονός του Αριστείδης σε πείσμα των καιρών το διατηρούν έτσι ακριβώς όπως ήταν... ένα στέκι που αποπνέει αύρα Παλιάς Αθήνας! Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ρετρό πλακάκια, και ράφια γεμάτα από είδη καθημερινής χρήσης και πρώτης ανάγκης που ήρθαν όμως να καλύψουν πλέον τα σύγχρονα supermarket. Αν το Ειδικόν βρισκόταν στο εξωτερικό, θα ήταν σίγουρα προστατευμένο "μνημείο νεοτέρας ιστορίας" και -γιατί όχι; ένα cult must see..."
 
Καθημερινά από τις 11.30
Από την Τίτη Βελοπούλου
(tvelopoulou@dousiscom.gr)