Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Μεγάλη Εβδομάδα στην Παχεία Ράχη της Αίγινας

     Μακάριοι ήσαν όσοι κατόρθωσαν τη Μεγάλη Εβδομάδα να ανηφορίσουν μέχρι  την Παχεία Ράχη και να παρακολουθήσουν την  κατανυκτική  Μεγάλη Εβδομάδα  στην μικρή ενορία  της Αίγινας. Το ήσυχο και παραδοσιακό χωριό  της ορεινής Αίγινας συγκεντρώνει τέτοιες μέρες  πλήθος πιστών από όλο το νησί που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις ιερές ακολουθίες χωρίς  τη συνήθη οχληρή κοσμοσυρροή των μεγάλων ενοριών. Απλά, απέριττα, χωρίς φωνασκίες και προκλητικά ψιμύθια οι νυχτερινές ακολουθίες στην Παχεία Ράχη θυμίζουν σελίδες  των Πασχαλινών διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
   Τα  τροπάρια των ημερών, οι χωρίς άσκοπους θεατρινισμούς φωνές των ψαλτάδων, η μαγεία  του τόπου, οι ευωδιές από  τις αυλές και τους κήπους, η σιωπή  της σκούρας πέτρας  του χωριού, τα ζωηρά αγριολούλουδα  που ξεπροβάλλουν  ανάμεσα στους τοίχους και στα πλακόστρωτα συνθέτουν ένα απαράμιλλο σκηνικό για τις ημέρες  του Πάσχα.
   Ο  πατέρας Φιλόθεος ανύστακτος βιγλάτορας  της ενορίας μαζί με τους ακούραστους και συνεπείς συνεργάτες  του κρατά εδώ και χρόνια  την ενορία του χωριού  ζωντανή.Αποτέλεσμα είναι ο ναός του Αγίου Διονυσίου να γίνεται όχι μόνο αυτές  τις μέρες  σημείο αναφοράς και να προσελκύει πολλούς πιστούς.
   Τη Μεγάλη Εβδομάδα  που πέρασε καθημερινά  τελέσθηκαν οι ακολουθίες με αποκορύφωμα  τη Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης όπου με το περιπολικό του Λιμενικού Σώματο μεταφέρθηκε το Άγιο Φως από το λιμάνι της Αίγινας μέχρι το ναό του Αγίου Διονυσίου. Την προηγούμενη η περιφορά  του Επιταφίου έγινε μέσα στα στενά και τα σοκάκια του χωριού.
   Όμορφες γλυκές στιγμές, Ελληνικές , Πασχαλινές.