Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Η Αίγινα πριν 40 χρόνια. Βρείτε τις διαφορές.

    Η πανοραμική φωτογραφία  του λιμανιού και της πόλης της Αίγινας που ανέβασε φίλος στο Fb αποκαλύπτει τις μεγάλες αλλαγές  που έχουν σημειωθεί στον πολεοδομικό ιστό του νησιού.
   Βρισκόμαστε  στις αρχές της δεκαετίας  του 1970. Ίσως εποχή χειμώνα.
   Σε  πρώτο πλάνο ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας με τις ανασκαφές και η πλαζ ανέγγιχτη από την τουριστική εκμετάλευση που θα ακολουθούσε με πολλά δέντρα και θάμνους.
Το εξωτερικό λιμάνι έχει ολοκληρωθεί. Παραμένει όμως γυμνό από παρεμβάσεις όπως δέντρα, εκδοτήρια, πινακίδες, ταμπέλες, παγκάκια, κάγκελα. Οι νησίδες είναι γυμνές, στις σημερινές πιάτσες δεν υπάρχουν πολλά  ταξί και ένα μόνο λεωφορείο. Η σημερινή πλατεία Εθνεγερσίας είναι καλυμένη με χώμα και διακρίνονται τα παλιά πεύκα. Η περιοχή της "Αύρας"  με λιγοστές επεμβάσεις. Στο εσωτερικό λιμάνι διακρίνεται ο όγκος  της μεγάλης πλωτής δεξαμενής στην οποία άδειαζε η υδροφόρα. Στο εξωτερικό λιμάνι ένα φορτηγό πλοίο του οποίου η μοίρα έμελλε  να βουλιάξει τα επόμενα χρόνια από έναν αφηνιασμένο πουνέντη (υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες) και εκεί που δένουν σήμερα τα φέρυ - μπωτ ένα μικρό πλοιάριο έχει πλαγιοδετήσει. Η πόλη της Αίγινας  με μικρότερη έκταση από τη σημερινή.
   Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η θέαση της περιοχής μετά την Παναγίτσα. Πολύ λίγα σπίτια, η περιοχή  μέχρι το Φάρο καταπράσινη μέχρι το βάθος της εικόνας.
   Σπάνια και όμορφη φωτογραφία  που ερεθίζει  τη σκέψη και όχι μόνο  τη νοσταλγία. Η Αίγινα του τότε και του σήμερα. Ασφαλώς  μετά από 40  χρόνια  δεν θα μπορούσε  να μείνει ανέπαφη η όψη του νησιού. Οι σύγχρονες ανάγκες κατοίκησης, επικοινωνίας, συγκοινωνίας και εργασίας επιβάλλουν άλλους ρυθμούς και χρήσεις. Ωστόσο θα μπορούσε να έχει τηρηθεί μια κλίμακα και ένα μέτρο που να σεβόταν  την ιστορική και περιβαλλοντική ταυτότητα  του νησιού.

  Σημείωση:  Δεν συγκρατήσαμε ποιός φίλος ανέβασε αυτή τη φωτογραφία. Εάν  τη δει ας μας στείλει ένα μήνυμα ώστε να συμπληρώσουμε  το όνομά του.