Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Δεν είναι δώδεκα τα Ευαγγέλια.

    Τα  Ευαγγέλια ασφαλώς και δεν είναι δώδεκα. Είναι τέσσερα.Του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα απόκρυφα τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν στον κανόνα  της Καινής Διαθήκης.
     Δεν λέμε κάτι καινούργιο, απλά θέλουμε να διαλύσουμε μια πλάνη η οποία επικρατεί στην μεγάλη πλειοψηφία  των χριστιανών, κυρίως των εθιμικά εκκλησιαζομένων αυτές  τις μέρες. Απόψε λοιπόν ο ιερέας διαβάζει δώδεκα αποσπάσματα από τα τέσσερα Ευαγγέλια  της Καινής Διαθήκης. Τόσο απλά. 
    Όμως γιατί αυτή η σύγχυση; Ασφαλώς και δεν είναι η μόνη που υπάρχει ανάμεσα στους χριστιανούς με αποτέλεσμα  αυτές  τις άγιες ημέρες που εορτάζουμε τα σεπτά και φριχτά πάθη του Σωτήρα, να παραμένουν οι περισσότεροι σε μια εθιμική αντίληψη, συμπεριφορά και συμμετοχή στην κατ' έτος επανάληψη κάποιων γεγονότων.
   Πέρα όμως από  την εθιμική αντιμετώπιση των ημερών υπάρχει η συμπόρευση, η συμμετοχή και η συσταύρωση με τον Χριστό. Η κοινή πορεία όλων μας μέχρι το Γολγοθά.
    Άλλη  μια παρεξήγηση που αγγίζει τα όρια της σύγχυσης  είναι ότι οι περισσότεροι αγνοούν τι εορτάζουμε κάθε ημέρα  της Μεγάλης Εβδομάδος.
   Η  Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη  στον Μυστικό Δείπνο και την προδοσία  του Κυρίου. Ενώ η Μεγάλη Παρασκευή  στην Σταύρωση και Αποκαθήλωση  του Ιησού.
   Η  Εκκλησία  έχει πολύ σοφά μεταφέρει τις πρωινές ακολουθίες στο απόγευμα της προηγούμενης ώστε να διευκολύνονται οι περισσότεροι να τις παρακολουθήσουν. Γι' αυτό απόψε μετά το πέμπτο Ευαγγέλιο θα περιφέρουν οι ιερείς  το Σταυρό  του Κυρίου και θα τον τοποθετήσουν στο μέσον του ναού για να  τον προσκυνήσουν όλοι οι πιστοί.