Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Μια γιορτή ... πολλά μηνύματα

  2016. Και οι νεοέλληνες καλούνται να  θυμηθούν  τα πατρογονικά  βλέμματα  στα κάδρα των ηρώων. Τα πρόσωπα,  τις μορφές, τις πράξεις  εκείνων των μεγάλων  που είχαν τα κότσια τότε να πουν τα μεγάλα ΟΧΙ. Γιατί μόνο με τα ΟΧΙ  γράφεται η ιστορία, ελευθερώνονται οι λαοί, ανδρώνονται οι γενιές των ηρώων, αποκτάται η εθνική υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.
  Σήμερα  στην εποχή της μεγαλύτερης  ηθικής και πνευματικής κρίσης  που βιώνει ο Ελληνισμός, καλούμεθα να αναμετρηθούμε με εκείνα  τα ανυπέρβλητα και απόλυτα μεγέθη της λεβεντιάς και της παλληκαροσύνης.
  Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διλήμματα  υπαρξιακά, απέναντι σε αδιέξοδα και σταυροδρόμια. Διστακτικοί αν θα πρέπει να ακολουθήσουμε  τη φωνή της λογικής, της παράδοσης, της συνέχισης του πολιτισμού και των αξιών του από τη μια και  τη φωνή του ωχ-αδελφισμού, της αδιαφορίας, της αδράνειας και της απάθειας.

  2016 -  2ο Γυμνάσιο Αίγινας  στην Κυψέλη.
  Η  σχολική καθιερωμένη γιορτή έχει τελειώσει. Τα καθάρια πρόσωπα των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν και παρακολούθησαν  την εορτή είναι ακόμα μπροστά μας. Οι εικόνες, οι πίνακες  της επανάστασης, τα κείμενα,  οι ήχοι,  έχουν μοναδικά  φωλιάσει  στο νου μας.
   Μια  γιορτή όχι απλά από εκείνες τις παλιές, αλλά  με λόγο και άποψη. Ένα  πλήρες χρονικό της εποχής  του ξεσηκωμού, με παρόντα όλα  τα πρόσωπα με αναφορά σε όλα  τα γεγονότα. Άψογα προετοιμασμένη, σκηνοθετημένη, παρουσιασμένη  από δύο καθηγήτριες  τις: κ. Νεκταρία Πετρίτου, φιλόλογο και την κ. Αικατερίνη Τουμπέκη , γαλλικής φιλολογίας.
   Οι μαθητές και οι μαθήτριες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς δίνοντας  στην εορτή έναν πανηγυρικό τόνο με πολύ κέφι και ζωντάνια μέσα από  το συρτό, τον κοφτό, το καλαματιανό, τον τσάμικο, το ζωναράδικο.
   Είναι παρήγορο να γίνονται ακόμα  τέτοιες γιορτές. Είναι ελπιδοφόρο  οι μαθητές και οι μαθήτριες να συμμετέχουν. Είναι συγκινητικό που υπάρχουν γονείς  που παρακολουθούν - αφιερώνοντας χρόνο από τη δουλειά τους - για να καμαρώσουν και να εμψυχώσουν τα παιδιά  τους.
   Τους ευχαριστούμε όλους που έδωσαν το παρόν τους όπως και τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που χαιρέτισε  την  γιορτή.
   Χρόνια πολλά  σε όλους.