Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η έκθεση της HELMEPA στο ΓΕΛ Αίγινας

   Η εκστρατεία της πασίγνωστης εταιρείας  με τον εμβληματικό γλάρο που εδώ και δεκαετίες μας θυμίζει να διατηρούμε καθαρές  τις ακτές, λαμβάνει χώρα  στην αίθουσα "Σοφίας Μηλιώτη" στο ΓΕΛ Αίγινας.
   Η  Αίγινα  συμπεριελήφθη στις 14 πόλεις  της εκστρατείας ενημέρωσης  του ευρύτερου κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και  τις Επιστήμες. Η εκστρατεία αυτή έχει ξεκινήσει από το 2014  και θα ολοκληρωθεί το 2017.
   Η  ενημέρωση απευθύνεται στα  σχολεία  της Αίγινας και των δύο βαθμίδων. Η  εντυπωσιακή έκθεση που γίνεται σε συνεργασία με την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αίγινας, περιλαμβάνει ενότητες όπως: Θαλάσσιος κόσμος, Ναυτιλία, Θαλάσσες και Ωκεανοί που κινδυνεύουν, τους ανεξερεύνητους ωκεανούς, καθώς  και  στατιστικά  που μαρτυρούν  τη  θεαματική μείωση  των πετρελαιοκηλίδων  τις τελευταίες  δεκαετίες  που προκαλούνται από ναυτικά ατυχήματα.
   Η  παρουσίαση ολοκληρώνεται με την προβολή ντοκυμαντέρ από  το ναυάγιο του "Βρεταννικού" στο στενό μεταξύ Μακρονήσου και Κέας, ενός πλοίου αδελφού  του "Τιτανικού" που προσέκρουσε σε νάρκη κατά  τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο  ενώ  είχε μετατραπεί σε πλοίο - νοσοκομείο. Το κατά τα άλλα αβύθιστο πλοίο  βυθίστηκε  σε μόλις  50΄ λεπτά.
   Είναι κρίμα  που η έκθεση αυτή δεν είναι ανοικτή και  για το πλατύ κοινό.

    Οι φωτογραφίες  και τα στιγμιότυπα είναι από την επίσκεψη της Β΄τάξης  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας  την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.



Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ο "Σαρωνικός" σε τοπίο στην ομίχλη.


     Η εικόνα θυμίζει σκηνή από  ταινία  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Θα μπορούσαμε να δανειστούμε τον τίτλο  της ταινίας του:  "Τοπίο στην ομίχλη"  και να τον "πειράξουμε" λίγο γράφοντας "πλοίο  στην ομίχλη". Και το πλοίο δεν είναι άλλο από το "Σαρωνικό",  το μεγάλο  φέρυ - μπώτ  της οικογένειας Λεφάκη που υπηρέτησε υποδειγματικά τη γραμμή του Αργοσαρωνικού για 25 χρόνια, ιδιαίτερα  τους χειμερινούς μήνες  όταν κατόρθωνε να συνδέει την Αίγινα με  τον Πειραιά σε ημέρες που φύσαγε  σοροκάδα.
   Η  φωτογραφία που δημοσίευσε ο κ. Γ. Καλαμάκης μας δείχνει  το πλοίο στη  δυτική Κρήτη με  το όνομα "Γραμβούσα"  όπου εκτελεί δρομολόγια προς  το ομώνυμο νησί μεταφέροντας  τουρίστες.

   Εμείς  για την ιστορία  του πλοίου αναδημοσιεύουμε απόσπασμα από παλαιότερη μας σχετική ανάρτηση
"  Ήταν  Κυριακή  31  Δεκεμβρίου του 2006 όταν  το επιβατηγό- οχηματαγωγό κλειστού τύπου,  «Σαρωνικός» εκτέλεσε  το τελευταίο  του δρομολόγιο στο Σαρωνικό. Ήταν γύρω στις έξι το απόγευμα όταν ερχόμενο από το Αγκίστρι περιέπλευσε φωταγωγημένο τη βόρεια ακτή της Αίγινας κατευθυνόμενο προς  το λιμάνι της Σουβάλας. Με αυτό το δρομολόγιο έπεσε η αυλαία 25  χρόνων αδιάκοπης και  ακάματης πλεύσης ενώνοντας τα νησιά του  Αργοσαρωνικού με το  πρώτο λιμάνι της χώρας.

  Τον Ιούλιο του 1981 ο νεότευκτος  «Σαρωνικός» , ιδιοκτησίας Ι. Λεφάκη,  έκανε το πρώτο του δρομολόγιο για Αίγινα. Το νέο μεγάλο πλοίο  - ανοικτού τύπου τότε – με μεγάλης χωρητικότητας γκαράζ , μεγάλα καταστρώματα, άνετο σαλόνι, έκανε αμέσως τη διαφορά από τα τότε υπάρχοντα φέρυ-μπώτ, έκλεψε τις εντυπώσεις και τη προτίμηση των επιβατών. Γρήγορα έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος της γραμμής  και  δίκαια του αποδόθηκε ο τίτλος του βασιλιά  του Αργοσαρωνικού. Επέκτεινε τα δρομολόγια του μέχρι τον Πόρο και ανακούφιζε, λόγω του μεγάλου πρωτοκόλλου μεταφοράς επιβατών και αυτοκινήτων, τη γραμμή στα τριήμερα  και στις ημέρες της μεγάλης επιβατικής  κίνησης. Αργότερα συντάχθηκε με τα υπόλοιπα πλοία  στην ίδια κοινοπραξία. Οι ανάγκες  της γραμμής αλλά  και η εμφάνιση των  πρώτων κλειστών πλοίων στη γραμμή [Γεώργιος 1 – Ύδρα] ανάγκασαν τον πλοιοκτήτη του να προχωρήσει σε αναγκαίες βελτιωτικές κινήσεις του σκάφους, όπως  το κλείσιμο του γκαράζ του, μετατρέποντας το σε κλειστού τύπου, αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα του να ταξιδεύει με περισσότερα μποφόρ. Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο «Σαρωνικός»  εξυπηρέτησε με αυταπάρνηση την γραμμή  στις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Όταν τα άλλα οχηματαγωγά  έδεναν, ο  «Σαρωνικός» όρθωνε  το μπροστινό του κατάρτι [το γνωστό κέρατο] κόντρα στα λυσσαλέα κύματα της σοροκάδας και κατόρθωνε να προσεγγίσει την Αίγινα. Ο σκληρός ανταγωνισμός του με το «Γεώργιος 1» [σημερινό «Απόλλων Ελλάς»], οδήγησε τα δύο πλοία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου του 1990, παλεύοντας με τα ανελέητα κύματα του γαρμπή, σε ναυτικό ατύχημα στο λιμάνι της Αίγινας. Ο  «Σαρωνικός» με μισοβυθισμένη την πλώρη του μαρτυρούσε για μέρες την ακαταλληλότητα του λιμανιού της Αίγινας αλλά και το παράτολμο των δύο πλοίων να προσεγγίσουν την Αίγινα μέσα σε συνθήκες  καλοκαιρινού μπουρινιού.

    Ο ερχομός στη γραμμή νέων πλοίων, αναγκαστικά έθεσαν τον  «Σαρωνικό» σε δεύτερη μοίρα. Τα τελευταία χρόνια  εντάχθηκε και αυτός στη μεγάλη ακτοπλοϊκή οικογένεια  της Minoan, ενώ  τα δρομολόγια του περιορίστηκαν μέχρι την Αίγινα και το Αγκίστρι, αφού προηγουμένως αποχαιρέτησε όλα τα άλλα   φέρυ-μπωτ που ένα – ένα έφευγαν για άλλες γραμμές του εξωτερικού ή του εσωτερικού. Με σκούρο μπλε χρώμα και με τα διακριτικά  της Hellenic Seaways  έκανε τα τελευταία του  ταξίδια, έχοντας στο πλευρό του άλλον ένα παλαίμαχο σύντροφο από τα παλιά τον «Αίαντα».
   Η είδηση  της πώλησης  του αιφνιδίασε  τους επιβάτες της γραμμής  τότε, που παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τον σνόμπαραν προτιμώντας τα πιο σύγχρονα και γρήγορα πλοία, είχαν  συναισθηματικά δεθεί μαζί του. Πόσα ταξίδια, πόσα απαγορευτικά, πόσα όνειρα φυγής και διαφυγής από την πολύβουη πόλη προς τα κοντινά νησιά, πόσα σχέδια ανέμελων διακοπών είχαν καταστρωθεί στη κουπαστή του. Αψηφώντας το δύσκολο καιρό διευκόλυνε τη σύνδεση των νησιών με το κέντρο μεταφέροντας προϊόντα, αγαθά   πρώτης ανάγκης,  άρρωστους συνανθρώπους μας, ετοιμόγεννες γυναίκες, σπουδαστές, στρατιώτες, εργαζόμενους Στη μνήμη των περισσοτέρων επιβατών  ο «Σαρωνικός» θα μείνει ως το πλοίο παντός καιρού των προηγούμενων δεκαετιών. Όταν οι άλλοι δένουν ο "Σαρωνικός" ταξιδεύει, έγραφε το περιοδικό "Εφοπλιστής" τότε. Στα  ρέλια του οι κόμποι από την αρμύρα της θάλασσας του Σαρωνικού θα  ενωθεί  ίσως με κάποιο δάκρυ αποχωρισμού για τον ακαταπόνητο μαχητή των διαδρομών μας. Όμως ένας γνήσιος πολεμιστής δεν παραδίδει τόσο εύκολα τα όπλα, τη θάλασσα του. Οι καινούριοι ιδιοκτήτες του τον οδήγησαν  στη Κρήτη όπου συνεχίζει τα ταξίδια του  ως κρουαζιερόπλοιο μεταφέροντας τουρίστες στο νησί "Γραμβούσα" Αυτό είναι και το νέο όνομα  του πλοίου.
       Εμείς να ευχηθούμε  να συνεχίσει να αρμενίζει λεβέντικα  στο νησί  των γενναίων.
Σημ. Οι τελευταίες φωτογραφίες δείχνουν πως ήταν το πλοίο ως ανοιχτού τύπου δίπλα στο παλιό "Αίγινα" , ενώ στα δεξιά το βλέπουμε σήμερα αγκυροβολημένο στην παραλία της Γραμβούσας.
 
Το κείμενο αυτό (από τη δεύτερη παράγραφο μέχρι το τέλος) έχει δημοσιευτεί στο τεύχος 56 της εφημερίδας "Νέα του Σαρωνικού" με την υπογραφή του Γ. Μπήτρου.



 

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

"Η δεύτερη ζωή των φυλακών" στο Κυριακάτικο "ΒΗΜΑ"



   Μια ουσιαστική παρέμβαση που αποσκοπεί στην κινητοποίηση  των αρμοδίων υπηρεσιών για την επαναλειτουργία και απόδοση στην τοπική κοινωνία  του κτιρίου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου και μετέπειτα φυλακών, αποτελεί το πρωτοσέλιδο στο πολιτιστικό ένθετο του "Βήματος" της 27ης Σεπτεμβρίου με αφορμή  την εικαστική παρέμβαση των τριών καλλιτεχνών.

   Αναδημοσιεύουμε  το άρθρο της  Ίσμας Τουλάτου:
" Η εγκατάσταση «Επιφυλακή» των καλλιτεχνών Κώστα Βαρώτσου, Βένιας Δημητρακοπούλου και Δανάης Στράτου, στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου Φεστιβάλ Φιστικιού, επαναφέρει στην επικαιρότητα το αίτημα της αποκατάστασης του πρώτου δημόσιου κτιρίου του ελληνικού κράτους

Τόπος μάθησης και πολιτισμού αλλά και χώρος τιμωρίας. Το πρώτο δημόσιο κτίριο που οικοδομήθηκε στο νεότερο ελληνικό κράτος. Ο λόγος για το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο της Αίγινας, ένα μνημείο με ισχυρή συμβολική φόρτιση... Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την απομάκρυνση των φυλακών από το εμβληματικό του κτίριο που έκτοτε παρέμεινε κλειστό και σύμφωνα με τον ιστορικό Γιώργο Καλόφωνο, ο οποίος εφέτος έχει την προεδρία της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Φιστικιού, της μεγάλης εμπορικής και πολιτιστικής γιορτής του νησιού, «ίσως έφτασε η στιγμή να ανοίξει εκ νέου στις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας και να λειτουργήσει και πάλι ως τόπος πολιτισμού». Στο πλαίσιο αυτό η «Επιφυλακή», η εγκατάσταση που δημιούργησαν από κοινού τρεις εικαστικοί καλλιτέχνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται για μεγάλα διαστήματα στην Αίγινα, ο Κώστας Βαρώτσος, η Βένια Δημητρακοπούλου και η Δανάη Στράτου, είχε ως στόχο να υπομνηματίσει μέσα από τη δύναμη της τέχνης το πολυτάραχο παρελθόν αλλά και την ελπιδοφόρα δυναμική του μνημείου που συνδέεται άρρηκτα με την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Mέρος ενός ευρύτερου συνόλου μνημείων που συνδέονται με την ίδρυση στην Αίγινα του σύγχρονου ελληνικού κράτους, με την εγκατάσταση στο νησί της πρώτης κυβέρνησης υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια, το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο ανεγέρθηκε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο (1828-1829) με κρατικούς και ιδιωτικούς πόρους, σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων που παραχώρησε η δημογεροντία του νησιού, για να στεγάσει τα ορφανά του απελευθερωτικού αγώνα, και καλύπτει έναν χώρο περίπου 11.000 τ.μ. (περίπου 5.000 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και περίπου 6.000 τ.μ. εσωτερικής αυλής). Εκτός από τη χρήση του για τη στέγαση και τη βασική, μέση και επαγγελματική εκπαίδευση 750 ορφανών (με σχολεία, εργαστήρια τεχνών, χειροτεχνίας κ.τ.λ.) το κτίριο υπήρξε ο τόπος ίδρυσης και αρχικής λειτουργίας πολλών θεσμών του κράτους (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνική Βιβλιοθήκη, Ορυκτολογικό και Βοτανικό Μουσείο, Εθνικό Τυπογραφείο, Εθνικό Νομισματοκοπείο, Βοτανικός Κήπος κ.τ.λ.). Στεγάστηκε εκεί επίσης η νεοσύστατη Σχολή Ευελπίδων.

Μετά τον θάνατο του Καποδίστρια και την ανατροπή της πολιτικής του, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για μικρά χρονικά διαστήματα, ως στρατώνας, λοιμοκαθαρτήριο, φρενοκομείο, τόπος στέγασης προσφύγων. Από το 1880 ως το 1984 λειτούργησε ως φυλακή, μια χρήση που σφράγισε ανεξίτηλα την ταυτότητά του μετατρέποντάς το από χώρο εκπαίδευσης και πολιτισμού σε τόπο εγκλεισμού και τιμωρίας. Ως σχετικά πρόσφατα μάλιστα υπήρξε τόπος μαρτυρίου πολιτικών κρατουμένων.

«Μετά την κατάργηση των Φυλακών Αιγίνης και εν αναμονή της περιπόθητης αποκατάστασης και αξιοποίησης του μνημείου από το υπουργείο Πολιτισμού έχοντας χαρακτηριστεί διατηρητέο από την τότε υπουργό Μελίνα Μερκούρη, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε προσωρινά από τον δήμο για να στεγάσει, υπό αντίξοες συνθήκες, διάφορες δραστηριότητες, όπως το Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων κ.ά., καθώς και την περιστασιακή οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων»
σημειώνει και πάλι ο κ. Καλόφωνος. «Αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων της τοπικής κοινωνίας» συνεχίζει ο ίδιος «το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου εντάχθηκε το 1997 στο Γ' ΚΠΣ με σκοπό να μετατραπεί το τεράστιο αυτό οικοδόμημα σε διαχρονικό Μουσείο της Αίγινας. Με σημαντικές καθυστερήσεις και έχοντας απορροφήσει περί τα 10 εκατ. ευρώ, το κτίριο παραδόθηκε τελικά το 2009, ύστερα από 12 χρόνια, σε ημιτελή κατάσταση, στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων και έκτοτε παραμένει κλειστό δίνοντας την εντύπωση ότι αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ημιτελές κτίριο μουσείου παρά ως σημαντικό μνημείο της νεότερης ιστορίας του τόπου μας».

Ο κ. Καλόφωνος λέει πως είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας το κτίριο να ανοίξει κάποια στιγμή και να είναι επισκέψιμο. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί» λέει συγκεκριμένα. Και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή μοιάζει πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί, και αυτό για διάφορους λόγους. Ωστόσο υπάρχει πρόταση για σταδιακή αξιοποίηση. Μιλάμε για ένα γιγάντιο κτίριο που θα μπορούσε να καλύψει πολιτιστικές ανάγκες του νησιού. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 30 χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί... Οι σύγχρονες πολιτιστικές δράσεις παγκοσμίως τείνουν συχνά να βρίσκουν στέγη σε χώρους εγκαταλελειμμένους και αδιαμόρφωτους. Θα μπορούσε λοιπόν το κτίριο να ανοίξει σε υψηλού επιπέδου πολιτισμικές δράσεις, μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν τη σταδιακή ίσως ολοκλήρωση της αποκατάστασής του. Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε σκοπό να επανέλθουμε με μια πρόταση στο υπουργείο ώστε του χρόνου να διοργανωθεί μια πολύ σοβαρή εικαστική εκδήλωση μέσα στο κτίριο. Με την εφετινή εγκατάσταση προσπαθήσαμε να μην αφήσουμε να χαθεί η συγκεκριμένη επέτειος. Θελήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σχετικά με ένα μνημείο το οποίο έχει αφεθεί στη μοίρα του».

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων κυρία Στέλλα Χρυσουλάκη στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη της διασφάλισης της ασφάλειας σε σχέση με τη χρήση του μνημείου. «Αμεσα εκπονείται από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής σχέδιο ώστε να μπορέσει να αποδοθεί ένα μέρος του κτιρίου για την οργάνωση εκδηλώσεων» λέει συγκεκριμένα. «Ολα αυτά όμως χωρίς να χάνουμε τον στόχο που είναι η πλήρης αποκατάστασή του με σκοπό να αποτελέσει τοπόσημο εθνικού ενδιαφέροντος» καταλήγει."




Ο Σχολάρχης Παναγής Ηρειώτης


    Ένα πολύ σημαντικό βήμα  στη  γνώση της τοπικής  ιστορίας  της Αίγινας  γίνεται με  την έκδοση, την κυκλοφορία και την παρουσίαση της μελέτης  της  κ. Ελένης Σταμπόγλη με τίτλο:
"Σχολάρχης στην Αίγινα
Παναγής Ν. Ηρειώτης, 1854 - 1930"
   Η μελέτη  αναφέρεται στη μεγάλη  πνευματική φυσιογνωμία  του δάσκαλου Παναγή Ηρείωτη  ο οποίος με  τη ζωή  και το έργο του  καθόρισε  τα εκπαιδευτικά  πράγματα  του νησιού στις αρχές  του 19ου αιώνα.
   Το βιβλίο είναι  το προϊόν  της πολύχρονης συστηματικής και επίπονης δουλειάς  της ερευνήτριας κ. Ελένη Σταμπόγλη  και εκδίδεται από τις εκδόσεις "Καλειδοσκόπιο" με την ευγενική προσφορά  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
   Η  παρουσίαση  προγραμματίζεται  για  το Σάββατο 3 Οκτωβρίου  και ώρα 21.00 στην αυλή του Λαογραφικού Μουσέιου, με ομιλητές  την ίδια  τη συγγραφέα, την Προνόη Θεολογίδου, το Γιώργο Μπήτρο και με τη συμμετοχή μαθητών.
   Σε  περίπτωση βροχής  η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα   του Μουσείου.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Κώστας Γαβρόγλου. Από το Σφεντούρι της Αίγινας στη Βουλή.


    Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο Κώστας Γαβρόγλου κατέχοντας την πέμπτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να εκλεγεί βουλευτής. Το όνομα του συζητήθηκε έντονα την προηγούμενη εβδομάδα για τη θέση του υπουργού παιδείας στην νέα κυβέρνηση. Ο Κώστας Γαβρόγλου, ο εκλεκτός πανεπιστημιακός δάσκαλος, συνεργάτης και ομοτράπεζος στην έκδοση του πολιτιστικού περιοδικού "Αιγιναία"  τελικά δεν επελέγη για υπουργός.
    Ωστόσο από τα βουλευτικά έδρανα είμαστε σίγουροι ότι θα συμβάλει στην προώθηση των θεμάτων του νησιού της Αίγινας και ιδιαίτερα στην επανεκκίνηση των διαδικασιών για την αποπεράτωση των έργων συντήρησης των Καποδιστριακών κτιρίων και την απόδοσή τους για πολιτιστικές χρήσεις.
    Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι ένα μεγάλο πνευματικό κεφάλαιο για την Αίγινα και για το λόγο αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα  για την παρουσία  του στη σύνθεση της νέας Βουλής.
    Του ευχόμαστε καλή και γόνιμη βουλευτική θητεία.

    Η  "Οδός Αιγίνης" δεν συνηθίζει να ασχολείται με πολιτικά πρόσωπα  και θέματα, όμως εδώ ας μας επιτραπεί μια εξαίρεση.

Παραθέτουμε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
   
    Ο Κώστας Γαβρόγλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Έλαβε το πτυχίο του στη θεωρητική φυσική από το Πανεπιστήμιο του Lancaster, ολοκλήρωσε το Μέρος ΙΙΙ Μαθηματική Tripos στο Cambridge University στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής, και έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Φυσικής, στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το διδακτορικό δίπλωμα ήταν σε θεωρητικές πτυχές των στοιχειωδών σωματιδίων (μη-λεπτονικά διασπάσεις των υπερόνια). Είχε μια μετα-διδακτορική ραντεβού στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Long Island, στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου διορίστηκε ως dozent Privat στα Τμήματα Φυσικής, αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και, στη συνέχεια, Αθήνα. Από το 1994 είναι καθηγητής της ιστορίας της επιστήμης στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, το Πανεπιστήμιο του Cambridge, και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Ήταν ερευνητής στο Ίδρυμα Χημικής Κληρονομιάς, Πενσυλβάνια και το Dibner Ινστιτούτο για την Ιστορία της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ΜΙΤ. Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών, το Ελληνικό Δημόσιο και ιδιωτικά ιδρύματα. Διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου της ηλεκτρονικής επεξεργασίας του Ιστορικού Αρχείου (www.phs.uoa.gr/dlab) και διετέλεσε Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (www.archive.uoa.gr) . Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιωάννη Λάτση Κοινωφελές Ίδρυμα (www.latsis-foundation.org). Σήμερα είναι Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κέντρου Έρευνας για τις ανθρωπιστικές επιστήμες (www.rchumanities.gr), με έδρα την Αθήνα, Ελλάδα.

  Τα ερευνητικά του πεδία είναι η ιστορία της φυσικοχημείας, η ιστορία της κβαντικής χημείας, η ιστορία του κρύου, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη διάθεση των επιστημονικών ιδεών και πρακτικών από την ευρωπαϊκή περιφέρεια από τον 18ο αιώνα. Είναι συν-εκδότης της σειράς στην ιστορία και τη φιλοσοφία της επιστήμης από Springer Publishers, από Brill Εκδότες και εκδότης της σειράς στην ιστορία της επιστήμης Κρήτης Πανεπιστήμιο Εκδότες και μέλος της συντακτικής επιτροπής αρκετών επιστημονικών περιοδικών στην ιστορία της επιστήμης.





Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας του 7ου Φεστιβάλ Φιστικιού.





Τελευταία ημέρα της 7ης γιορτής φιστικιού  που ξεκινά με έναν λαμπερό ήλιο  να λούζει το νησί μας και να προσπαθεί να στεγνώσει  τα βρεγμένα της χθεσινής βραδιάς. Ωστόσο  η γιορτή συνεχίζεται με τις σημερινές τελευταίες εκδηλώσεις  που έρχονται να  ολοκληρώσουν το τετραήμερο της 7ης γιορτής φιστικιού.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ΠΡΩΙ)

10:00 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: Άνοιγμα περιπτέρων εμπορικής έκθεσης.
10:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ: «Καλλιτεχνικές δημιουργίες και παιχνίδια στη Φιστικούπολη».
10:00-22:00 ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ: Εικαστική έκθεση «Πόρτες».
10:30 ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΡΑΛΟΥ: Ξενάγηση στο μουσείο από την ιστορικό της τέχνης Αρετή Πηγιαδίτη. Η ξενάγηση επαναλαμβάνεται στις 12:00.
10:30-13:30 Άνοιγμα εικαστικών εκθέσεων: «Στους δρόμους της Αίγινας», «Τα καφενεία», «Η Αίγινα μέσα από το φακό του Γιάννη Μαΐλλη» (βλ. πρόγραμμα Πέμπτης 24/09 για τα ακριβή σημεία).
11:00ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ:«Ο γύρος του κόσμου… με ένα φιστίκι». Θεατρικό παιχνίδι με την Έλενα Φουντούκη και τη Μαριάνθη Δημητρούλη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ (ΑΠΟΓΕΥΜΑ)

18:00 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: Άνοιγμα περιπτέρων εμπορικής έκθεσης.
18:30-21:00 Άνοιγμα εικαστικών εκθέσεων: «Στους δρόμους της Αίγινας», «Τα καφενεία», «Η Αίγινα μέσα από το φακό του Γιάννη Μαΐλλη» (βλ. πρόγραμμα Πέμπτης 24/09 για τα ακριβή σημεία).
19:30 ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: «Οι Αιγινήτες σεφ εμπνέονται από την παράδοση της Αίγινας». Συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Μπέσης, Κωνσταντίνος Σαΐνης και Γιώργος Σαντοριναίος. Παρουσίαση: Γιώργος Μπήτρος, εκπαιδευτικός. Διοργάνωση: Ομάδα Γαστρονομίας Φεστιβάλ Φιστικιού.
20:30 – 23:30 ΨΑΡΑΓΟΡΑ: «Οι κεραμίστες της Αίγινας εκθέτουν για 2η χρονιά στην Ψαραγορά».
21:00ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΝΑΣ: Η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος σηματοδοτεί τη λήξη της 7ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας.
22:00 ΑΥΛΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: «Η Αίγινα στο Σινεμά»
1. Αποσπάσματα από τις ταινίες που αποτυπώνουν κινηματογραφικά την Αίγινα.
 2. Κινηματογραφικά αρχεία- ντοκυμαντέρ –από τα αρχεία της ΕΡΤ για την Αίγινα. Επιμέλεια Ανέστης Κορνέζος.

Για  το χώρο πραγματοποίησης  και την ώρα της τελευταίας εκδήλωσης ενδεχομένως  να υπάρξει ανακοίνωση από  την γραμματεία  του 7ου Φεστιβάλ Φιστικιού.

Σκηνές από την τελετή έναρξης της 7ης γιορτής φιστικιού.

  Στιγμές από το δεύτερο μέρος της χθεσινής τελετής έναρξης που πραγματοποιήθηκε στην εξέδρα απέναντι από την Παναγίτσα. Είχε προηγηθεί το δρώμενο στην παραλία με την υδροφορία από αγόρια και κορίτσια  των ομάδων του στίβου και του βόλεϋ, καθώς  και αναπαράσταση  της δουλειάς  των κανατάδων με κοπέλες κρατώντας κανάτια στο χέρι να παραβγαίνουν στο τρέξιμο, με τους σφουγγαράδες  και  τους  τρυγητές  του σταφυλιού.
  Ακολούθησε η συγκομιδή του φιστικιού με τη φόρμα των σκιών  και  τους "δουλευτές" να αναπαριστούν όλες  τις κινήσεις και τις φάσεις  της συγκομιδής. Από το στρώσιμο της πάνας, το ράβδισμα των κλαδιών, τη χαμάδα, το απαραίτητο κολατσιό, τη συγκέντρωση του καρπού σε κοφίνι και σε τσουβάλια, τη μεταφορά  των τσουβαλιών και τέλος το γλέντι, ο χορός  για την πλούσια καρποφορία και συγκομιδή.
 Κείμενο: Γ. Μπήτρος, Σκηνοθεσία: Γ.Μπήτρος - Ε. Ρεκλείτη. Κίνηση: Ε. Ρεκλείτη, Ενδυματολογική επιμέλεια: Μελίνα Αναλυτή. Αφήγηση: Στέλλα Πάσχα - Γ.Μπήτρος.
  'Επαιξαν  σε αυτή τη σκηνή: Ηλίας Θωμάς, Έφη Αξιώτη, Αντωνία Μπήτρου, Μαριάνθη Λαδά, Νεκταρία Μεθενίτη, Μαρίνα Χρυσοχόου, Παντελής Γκαρής, Γιώργος Τζόκα, Αλέκος Δημητρόπουλος, Νεκτάριος Μπόγρης, Μαρία Περτέση, Θωμάς Παπαδάκης, Μαριαλένα Παπαδάκη, Παναγιώτης Μαρμαρινός και η Αναστασία Καλτσίδη.
Φωτογραφίες: Σαλώμη Μελισσάρη.

"Η Αίγινα του βουνού" παρουσίαση βιβλίου απόψε στο Λαογραφικό

  Η "Αίγινα  του βουνού" είναι ο τίτλος  του βιβλίου που παρουσιάζεται απόψε στις  7  το απόγευμα  στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Πρόκειται για ένα νέο βιβλίο  το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από  τις εκδόσεις "Ο κήπος της Αίγινας" και φέρει την υπογραφή της κ. Άντζυ Ζησιμάτου - Δρούλια.
   Το βιβλίο περιέχει τά άρθρα που κατά καιρούς δημοσίευσε η κ. Ζησιμάτου στην  εφημερίδα "Αιγινήτικα Νέα", μια συλλογή άρθρων που αναφέρονται  στην κατοίκηση των μικρών παραδοσιακών οικισμών  του νησιού, στους ανθρώπους του, στις ασχολίες, τα έθιμα, τα πανηγύρια. Τα κείμενα συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
   Το βιβλίο παρουσιάζουν ο εκπαιδευτικός κ. Γ.Μπήτρος και  η ηθοποιός κ. Κωνσταντίνα Μιχαήλ.