Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Το ρολόι του Πόρου έγινε 100 χρονών.

                                                           Από  το Saronic Magazine

Έγινε 100 χρονών… (1915 – 2015). Κινούσε το ρολόι – σύμβολο του νησιού μας για 73 χρόνια…. (1927- 2000). Βανδαλίστηκε, εκτοπίστηκε και εγκαταλείφθηκε… (2000 – 2015).
Με μία συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία δεκάδων πολιτών, εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής 20.12.2015 η επαναλειτουργία του ιστορικού μηχανισμού του Ρολογιού του Πόρου.
Ο μηχανισμός, ο οποίος είχε καταστραφεί σε επισκευές που πραγματοποιήθηκαν το 2000 και έκτοτε εγκαταλείφθηκε από τον Δήμο, επισκευάστηκε από τον κορυφαίο ρολογά Θωδωρή Κωτσάκη, μετά από ανάθεση της νέας δημοτικής αρχής Πόρου το Φθινόπωρο του 2014.
Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015, επισκευασμένος και λαμπερός, ο ιστορικός μηχανισμός του ρολογιού μας θα κινήσει και πάλι τους δείκτες του από τη νέα περίβλεπτη θέση του στο ισόγειο του κτηρίου του.
Στην τελετή επαναλειτουργίας του, πραγματοποιήθηκε αγιασμός από τους ιερείς των τριών ενοριών του Πόρου και ακολούθως ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης τίμησε τον κ. Κωτσάκη, τον πρ. Πρόεδρο του ΣτΕ κ. Γιώργο Παναγιωτόπουλο, εγγονό του ευεργέτη του Πόρου και δωρητή του Ρολογιού Ιωάννη Παπαδόπουλου, και τον Διευθυντή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Γιάννη Μανιάτη, καταλύτη στην διάσωση και επιστροφή του μηχανισμού, και τούς δώρισε από μία κορνίζα με ζωγραφική απεικόνιση του Ρολογιού. Παράλληλα, ο Δήμαρχος εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι σύντομα στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση για την παρουσίαση της ανάπλασής του, η οποία και αποτελεί τον επόμενο στόχο της δημοτικής αρχής. -