Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Το σπίτι του Ροδάκη στο Μεσαγρό γκρεμίζεται



 Του κ. Παντελή Γιαννούλη
 (ο καλός φίλος της "Οδού Αιγίνης" κ. Παντελής Γιαννούλης μας κοινοποίησε στο fb  το κείμενο -πρόταση για τη διάσωση έστω και την ύστατη στιγμή του σπιτιού του Ροδάκη στο Μεσαγρό. Το κείμενο δεν αρκείται σε μια απλή καταγραφή της κατάστασης αλλά προχωρεί και καταθέτει προτάσεις οικονομικές και έξυπνες για τη διάσωση του κτίσματος . Θα μπορούσε άριστα να μπει ως τίτλος ο εξής: "Η  Αίγινα που ... γκρεμίζουμε")
Τί μπορεί να γίνει την εποχή των μνημονίων με σημαντικά κτίρια της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς που κινδυνεύουν; Μπορούμε να επέμβουμε όταν δεν υπάρχουν χρήματα;
Ο Τάσης Παπαϊωάννου, καθηγητής του Ε.Μ.Π. που έχει μελετήσει σε κάθε του λεπτομέρεια το σπίτι του Ροδάκη, αυτό το διεθνούς φήμης μνημείο της λαϊκής αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, μου λέει ότι το Ε.Μ.Π. έχει εκπονήσει μελέτη στεγάστρου και στήριξης του σπιτιού που μπορεί να υλοποιηθεί με ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα, αρκεί να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες της οικοδομής.
Συναντηθήκαμε στο γραφείο του μετά από σύσταση του Νεκτάριου Κουκούλη, που εδώ και χρόνια κάνει προσπάθειες για τη σωτηρία του σπιτιού, όταν στην τελευταία μου επίσκεψη είδα ότι ένας τοίχος του μόνου δωματίου που διατηρεί τη στέγη του έχει φουσκώσει και κινδυνεύει να πέσει. 
“Αν η τοπική κοινωνία κινητοποιηθεί, αν κάποιοι θελήσουν να δανείσουν την ξυλεία που χρειάζεται (τα γνωστά λατάκια που χρησιμοποιούνται για σκαλωσιές) και κάποιοι άλλοι προσφέρουν την εργασία, μπορούμε να σταματήσουμε άμεσα τη φθορά στο σπίτι, μέχρι να βρεθούν τα κονδύλια που χρειάζονται για την επισκευή του”, λέει ο κ. Παπαϊωάννου.
Ο Ροδάκης, εκτός από αγρότης, ήταν και ο μάστορας που έχτισε κάποια από τα ομορφότερα σπίτια στο Μεσαγρό.
Το σπίτι του είναι σοφά φτιαγμένο, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Είναι για την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο με το Θεόφιλο στη ζωγραφική. Αυτό τιμάει τους επαγγελματίες της οικοδομής στην Αίγινα και θα έπρεπε να τους ευαισθητοποιήσει.
Άραγε γιατί μετά από τόσα χρόνια, τόσες εκκλήσεις, τόση προσπάθεια για την κινητοποίηση του κοινού και των φορέων της πολιτείας, το σημαντικότερο ίσως μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας να βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση; Τί γίνεται λάθος;
Μήπως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία του κράτους αναιρεί τις ευθύνες της τοπικής κοινωνίας;
Χάρη στην επιστημονική μελέτη που έχει εκπονηθεί, το Πολυτεχνείο μπορεί να προσφέρει όλη την τεχνογνωσία και την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να προστετευτεί το σπίτι υπεύθυνα.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η σωτηρία του σπιτιού του Ροδάκη είναι σημαντική όχι μόνο για την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και για την οικονομία του νησιού που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στον τουρισμό.
Το σπίτι του Ροδάκη έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει διεθνή προορισμό πολιτιστικού τουρισμού, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στον κόσμο και δεν έχει τους περιορισμούς της θερινής σαιζόν.
Από κάθε άποψη, πολιτιστική, ηθική, οικονομική, το σπίτι του Ροδάκη θα έπρεπε να είχε σωθεί “χτες”. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει ήδη καταρρεύσει και υποστεί ζημιές ανεπανόρθωτες. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά για να προστατέψουμε από τη φθορά ότι έχει διατηρηθεί, με σκοπό να το αναδείξουμε όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας".