Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Τα παιδιά της παρέλασης ή όταν η παραλία γεμίζει από παιδιά.


 Οι  μαθητικές παρελάσεις είναι το αντικείμενο των συζητήσεων  σε κάθε  Εθνική Εορτή. Πέρα από τις γνωστές απόψεις για την κατάργησή τους ή όχι, πέρα από τα  θέματα  της εμφάνισης  του συγχρονισμού και της ομοιομορφίας, υπάρχει  το μεγάλο  και πρωτεύον θέμα  της συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών.
   Άσχετα  λοιπόν από  τους κατά καιρούς και πολιτικές καταστάσεις προβλημματισμούς, όλοι μας πρέπει  να παραδεχθούμε  ότι η συμμετοχή  των παιδιών σε αυτές  τις εκδηλώσεις είναι αθρόα. Και αυτό  το συναντάμε  τόσο  στις μεγάλες πόλεις όσο και  στην επαρχία. Ιδιαίτερα  το μέγεθος  της συμμετοχής  εντυπωσιάζει αν υπολογίσουμε  ότι μια οικογένεια  με τις δεδομένες  οικονομικές δυσκολίες  δεν μπορεί να σηκώσει το έκτακτο  βάρος  -  έξοδο  της  αγοράς επιπλέον  ενδυμάτων ή αξεσουάρ, όταν μάλιστα  έχει πάνω από ένα παιδί στο σχολείο.
   Στην Αίγινα  εκτός  από  τις δύο παρελάσεις  στις Εθνικές εορτές, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν  τιμητικά και  στις λιτανείες  του Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Διονυσίου. Ιδιαίτερα  στην πρώτη  η συμμετοχή των παιδιών - εν πομπή - είναι κάτι που εντυπωσιάζει και πολλές φορές  συγκινεί τους επισκέπτες και προσκυνητές  της ημέρας αυτής.
   Το παρόν σημείωμα  γράφεται με αφορμή  τη μεγάλη και εντυπωσιακή παρέλαση  της 28ης Οκτωβρίου στην παραλία  της  Αίγινας. Δεν θα σταθούμε  στην εμφάνιση ή στο συγχρονισμό  των μαθητών. Θα  τονίσουμε  τη μεγάλη συμμετοχή των παιδιών. Στην Αίγινα λειτουργούν:  2 Λύκεια, 3 Γυμνάσια, 7 Δημοτικά και ανάλογα Νηπιαγωγεία. Η παραλία γέμισε  από παιδικά χαμόγελα και νειάτα κι αυτό  έδωσε  στην ηλιόλουστη ημέρα  έναν  τόνο αισιοδοξίας, χαράς και ελπίδας. Γι΄αυτό όλοι καμαρώνουμε και χαιρόμαστε.
   Μπράβο σε όλους. Και  ασφαλώς  θα ήταν μεγάλη παράλειψη να  μην αναφέρουμε  την καθολική σχεδόν συμμετοχή  των μαθητών και μαθητριών  του ΓΕΛ  Αίγινας  στην παρέλαση, που στάθηκε και η αφορμή γι αυτό το σημείωμα. Συμμετοχή με άποψη και θέση. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους.