Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ο Παναγής Ηρειώτης επιστρέφει στην Αίγινα.

   Με την παραπάνω φράση ξεκίνησε η παρουσίαση  του νέου βιβλίου  που πλουτίζει τον κατάλογο  των βιβλίων που έχουν γραφτεί για το νησί.
     Σε  μια κατάμεστη αίθουσα  παρουσιάστηκε χθες Σάββατο  3 Οκτωβρίου το βιβλίο  της ερευνήτριας κ. Ελένης Σταμπόγλη, "Σχολάρχης στην Αίγινα. Παναγής Ν. Ηρειώτης".  Την παρουσίαση παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι  των γραμμάτων και της τέχνης, φίλοι της Αίγινας, ο βουλευτής επικρατείας κ. Κ. Γαβρόγλου, ο αντιδήμαρχος κ. Ε. Δέδες, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ν. Οικονόμου, ο πρόεδρος του Φ. Φιστικιού κ. Γ. Καλόφωνος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και αρκετοί εκπαιδευτικοί.
   Αρωγός στην έκδοση  του βιβλίου το Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας  το οποίο άνοιξε απλόχερα τα αρχεία του για μελέτη και έρευνα στην συγγραφέα, άλλωστε μη ξεχνάμε πως στο χώρο αυτό έχει ζήσει ο Π. Ηρειώτης.
   Ο πρόεδρος των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου κ. Κ. Γαλάνης προλόγισε την εκδήλωση και αμέσως μετά το λόγο πήραν  οι  κ. Προνόη Θεολογίδου και Γ. Μπήτρος. Στην παρουσίαση συμμετείχε, διαβάζοντας αποσπάσματα, ομάδα μαθητών  του ΓΕΛ Αίγινας ( Μπόγρη Όλγα, Νιάτση Έλενα, Ρουσσέα Δήμητρα, Τριανταφύλλου Βασιλική, Γιάννης Πασχάλης, Σάββας Χάλαρης).
   Η κ. Σταμπόγλη ευχαρίστησε  τους συμμετέχοντες και χάρισε  στο Λαογραφικό Μουσείο εκατό αντίτυπα  του βιβλίου.
   Αξίζει να αναφέρουμε πως το βιβλίο καλύπτει ερευνητικά μια σκοτεινή περίοδο  της Αίγινας, αυτήν  του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, για την οποία δεν έχουμε και πολλές πληροφορίες, εφόσον η Αίγινα μπήκε  στο "περιθώριο" με τη μεταφορά  της πρωτεύουσας στο Ναύπλιο και στην Αθήνα.
   Πιστεύουμε ότι η έκδοση και κυκλοφορία  του βιβλίου θα προσφέρει  πολλά στην γνώση της τοπικής ιστορίας.
   Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Καλειδοσκόπιο".

Φωτογραφίες: Φωτεινή Γιωτάκη.