Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Στο πανηγύρι της Πέρδικας με καΐκια.


   Σε  μια αγνώριστη Πέρδικα μας μεταφέρουν οι φωτογραφίες του αξέχαστου Γρηγόρη Συριώτη από την προσωπική σελίδα του στο Fb αλλά και πολλές από το ανεκτίμητο αρχείο του κ. Νεκτάριου Κουκούλη.
  Το πανηγύρι του Αγίου Σώζοντα από τα παλαιότερα και  μεγαλύτερα της Αίγινας συγκέντρωνε πάντα πλήθος πιστών και επισκεπτών. 
   Η πρόσβαση γινόταν με τα καΐκια παλαιότερα με αποτέλεσμα η όλη μετάβαση να θυμίζει μικρό ταξίδι.
   Αξίζει κανείς να προσέξει πολλές διαφορές  ανάμεσα στη σημερινή Πέρδικα και αυτήν των αρχών του 20ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του '50 - 60 έτσι όπως μας  τις απεικονίζουν οι ανεπανάληπτες αυτές φωτογραφίες
Ο νέος ναός του Αγίου Σώζοντα με ελάχιστα δενδρύλια γύρω του αλλά με αρκετό κόσμο. Όπως μας καταθέτει η Γωγώ Κουλικούρδη στο πανηγύρι του Άη - Σώστη τότε πήγαιναν με τα καΐκια. Ο δρόμος ήταν δύσκολος και δύσβατος ιδιαίτερα στην περιοχή των Βροχείων.
   Ο  οικισμός της Πέρδικας με τα παλιά σπίτια στην παραλιακή ζώνη αλλά και στο εσωτερικό του. Διακρίνεται καθαρά ένας μεγάλος ανεμόμυλος που μαρτυρεί  και επιβεβαιώνει τις αγροτικές ασχολίες των κατοίκων της περιοχής. Αρκετά τα πλεούμενα στον μικρό κόλπο. Για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο κυκλοφορεί μια παλιά φωτογραφία - ίσως στα φωτογραφεία  της Αίγινας  και στα Σουβενίρ- με ένα καράβι της εποχής μέσα στον κόλπο. Ωστόσο μπορείτε να αναζητήσετε  το παλιό ημερολόγιο με καταπληκτικές φωτογραφίες των πρώτων δεκαετιών του αιώνα που είχε τυπώσει και εκδώσει η ενορία  της Πέρδικας.