Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Το "Παρατηρητήριο" της Κυψέλης



    Το  παρατηρητήριο  της Κυψέλης  είναι  ένα ιστορικό κτίριο στην ευρύτερη περιοχή συνδεδεμένο με την παρουσία των Γερμανών στο νησί.  
    Το  παρατηρητήριο  βρίσκεται  στην βορινή  πλευρά  του χωριού της Κυψέλης, στο ύψωμα ‘βάρδια’. Η  ονομασία  της περιοχής   μαρτυρεί  ίσως – και σύμφωνα με τα λεγόμενα της ιστορικού κ. Γωγώς Κουλικούρδη-  την ύπαρξη  σε παλαιότερες εποχές  φρουράς  η οποία   φύλασσε  τον χώρο  ή  από εκεί παρατηρούσε  κινήσεις  εχθρικών  πλοίων.
    Οι  Γερμανοί με τον ερχομό τους στην Αίγινα  , χρησιμοποίησαν  το  σπίτι που   υπήρχε εκεί  και πρόσθεσαν  με   ισχυρές  τσιμεντένιες  κατασκευές  ένα υπερυψωμένο   τμήμα  από το οποίο παρακολουθούσαν  την κίνηση  στον   δυτικό και  βόρειο  Σαρωνικό, ελέγχοντας συγχρόνως  τον  δίαυλο  Μεθάνων – Μονής  και  την  είσοδο πλοίων από τον Ισθμό  της Κορίνθου. Η  κατασκευή   του παρατηρητηρίου  είναι ίδια  με αυτήν  των  παρατηρητηρίων του Αγίου Αντωνίου  και της Μονής.  Το  κτίσμα  δεν είναι ιδιαίτερα  μεγάλο  και δεν πλαισιώνεται  από βοηθητικά κτίρια [δεξαμενές νερού] όπως συναντάμε  στα άλλα  παρατηρητήρια  και αυτό οφείλεται  στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο  κτίσμα  βρίσκεται  σε κατοικημένη περιοχή.
    Σήμερα  η  περιοχή  αυτή  ονομάζεται παρατηρητήριο  και το κτίριο  χρησιμοποιείται  ως παραθεριστική κατοικία. Οι ιδιοκτήτες  έχουν  επισκευάσει το κτίριο  και εκμοντερνίσει  την  εξωτερική του όψη. Μια πινακίδα στον εξωτερικό μανδρότοιχο πληροφορεί το διαβάτη ότι το κτίριο ήταν το ΄Παρατηρητήριο" των Γερμανών.
    Η  θέα  είναι μαγευτική. Το  μάτι σου αγκαλιάζει  την περιοχή της Αθήνας  [από το παλαιό αεροδρόμιο], τον Πειραιά, τη Σαλαμίνα, τους Αγίους Θεοδώρους, την Κινέττα, τον Ισθμό, την Παλαιά Επίδαυρο, το Αγκίστρι, τα Μέθενα, την Μονή, τις Λαούσες και τα Διαπόρια .