Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Τα θερινά σινεμά της Σουβάλας.

   Μύρισε καλοκαίρι πλέον και μια από  τις απολαύσεις  του καλοκαιριού  τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν  τα θερινά  σινεμά  που υπήρχαν παντού  στην Ελλάδα, ακόμα και στην πιό μικρή κωμόπολη. Πως θα μπορούσε άλλωστε να υστερεί η Αίγινα από αυτήν την ομάδα όταν  στην πόλη αλλά και στα περίχωρα υπήρχαν αρκετά σινεμά. 
   Η Σουβάλα κατείχε τα πρωτεία με δύο μεγάλους θερινούς κινηματογράφους. Η Αγία Μαρίνα ακολουθούσε και η Πέρδικα που είχαν από έναν και φυσικά η πόλη της Αίγινας με το ιστορικό "Ακρογιάλι" και  το "Γλάρο" στο λιμάνι, ενώ μετά προστέθηκαν το "Ολύμπια" και το "Άνεσις".
   Απόδειξη ότι η Σουβάλα και λόγω των ιαματικών της λουτρών συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό παραθεριστών είναι η λειτουργία αυτών των δύο κινηματογράφων. Ο πρώτος στο λιμάνι όπως μαρτυρεί η πρώτη φωτογραφία και οι επόμενες. Σήμερα στο ίδιο κτίσμα λειτουργεί το σούπερ - μάρκετ "Κρητικός" ενώ το δεύτερο σινεμά ήταν κοντά στα λουτρά. Λίγα χρόνια πριν περνώντας καταμεσήμερο από  τη λεωφόρο μια μπουλντόζα γκρέμιζε το ιστορικό σινεμά. 
   Σήμερα στη Σουβάλα δεν λειτουργεί  κανένα  θερινό σινεμαδάκι. Ωστόσο έχουν μείνει οι φωτογραφίες να μαρτυρούν την παλιά αίγλη της περιοχής  και να επαναφέρουν μνήμες  σε όσους ονειρεύτηκαν  κάποια βράδια με αγιόκλημα και γιασεμί όπως πολύ τρυφερά  τραγουδά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

  Ο θερινός κινηματογράφος βαμμένος μπλέ.
     Το 'Ατενέ" απέναντι από τα λουτρά είναι πλέον  σωρός από μπάζα.
 Στην τελευταία  φωτογραφία διακρίνεται και η οθόνη  του σινεμά.
Πολλές  φωτογραφίες προέρχονται από  την έκθεση "Κάποτε η Αίγινα"  που οργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης το καλοκαίρι  του 2012 καθώς και από την προσπάθεια που κάνει η κ. Αννίτα Λεούση Χαρτοφύλακα για τη συγκέντρωση πολλών παλαιών φωτογραφιών στο διαδίκτυο. Την ευχαριστούμε πολύ.