Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Λαμπρό και φέτος πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στο Αγκίστρι.

  Η ηλιόλουστη και ζεστή ημέρα καθώς και η ήσυχη θάλασσα παρότρυνε πάρα πολλούς  Αιγινήτες  να περάσουν απέναντι στο Αγκίστρι  και να ανηφορίσουν από το λιμάνι ως το ναό της Ζωοδόχου Πηγής που εόρταζε χθες Παρασκευή. Το λιθόστρωτο, οι φρεσκοασβεστωμένες αυλές, οι  ευωδιές από τους ολάνθιστους κήπους υποδέχονταν τους επισκέπτες προσκυνητές.
     Η απουσία του πλοίου "Αγκίστρι Εξπρές" δυσκόλεψε λίγο τους ταξιδιώτες οι οποίοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν με θαλάσσια ταξί και ιπτάμενα δελφίνια. Πολλοί ήταν αυτοί που νοστάλγησαν το αλησμόνητο "Νταβέλη" και το "Μόσχο". Ανάμεσα  στους επισκέπτες ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δ. Μούρτζης, ο αντιδήμαρχος κ. Ευαγ. Δέδες, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Κ. Σαλπέα και ο υποψήφιος βουλευτής κ. Κ.Κατσαφάδος.
   Πολλοί ήταν και οι ιερείς από την Αίγινα που συμμετείχαν  στις λατρευτικές εκδηλώσεις όπως  οι αρχιμ. π.Σάββας Ζέρβας και π. Δαμασκηνός Μούρτζης, οι πρεσβύτεροι π. Μιχαήλ Τζίτζης, π. Νεκτάριος Κουκούλης, Φανούριος Μακαρατζής, Κωσταντίνος Σελλάς και ο διάκονος π.Στυλιανός Κουτσούκος.
   Το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στο Αγκίστρι  είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πανηγύρια της ευρύτερης περιοχής του Σαρωνικού. Ο ομώνυμος ναός βρίσκεται στο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού το Μεγαλοχώρι και είναι αφιερωμένος στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή. Εορτάζει καθε χρόνο την Παρασκεή μετά το Πάσχα, της Διακαινησίμου Εβδομάδος. Πλήθη πιστών συρρέουν στη χάρη της, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός των Αιγινητών που διαπλέει μέχρι το Αγκίστρι για να πάρει μέρος στο πανηγύρι.
  Ο ναός κτίστηκε από τον κόπο και το μόχθο των Αγκιστριωτών το 1885 και παραμένει μέχρι σήμερα το στολίδι του νησιού. Γύρω η μικρή πλατεία, το μικρό μνημείο, τα δέντρα και τα μικρά μαγαζιά συνθέτουν μια γνήσια νησιώτικη πλατεία, στην οποία τη κεντρική θέση ή μάλλον το κέντρο της ζωής αποτελεί ο ναός. Όλα ξεκινούν από εδώ και όλα εδώ καταλήγουν.
  Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές το 1992 όταν πυρκαγιά κατέστρεψε το  ξύλινο γυναικωνίτη. Αυτό όμως έδωσε την ευκαιρία να ανακαινισθεί ο ναός και να  αναδειχθεί η αρχιτεκτονική αξία του καθώς και να συντηρηθούν οι όμορφες αγιογραφίες του. 
  Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το κτίσμα είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλο και είναι οικοδομημένη από πωρόλιθο. Ο οκταγωνικός τρούλος ο οποίος διαφέρει από αυτούς που συχνά συναντάμε καταλήγει σε κώνο ενώ στηρίζεται σε τετράγωνη βάση. Οι αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του είναι ναζαρινής νοοτροπίας και έχουν φιλοτεχνηθεί από τον αγιογράφο Ανδριανό Σταματιάδη. 
 
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι εικόνες  του Δωδεκάορτου στο τέμπλο. Αν και μικρών διαστάσεων ο ναός - ιδανικός σε μέγεθος για τον οικισμό - είναι ευρύχωρος και άνετος ίσως λόγω έλλειψης κιόνων στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, στην οποία εκκλησιαστικά ανήκει το Αγκίστρι, κατά την περίοδο 2005 -06 έγιναν εργασίες συντήρησης και καθαρισμού του εσωτερικού του ναού και των φορητών εικόνων από το συντηρητή κ. Ηλία Παπαγεωργίου.
    Σήμερα ο ναός βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Στο εξωτερικό του έχει αποκαλυφθεί η πέτρα, ενώ έχουν σημειωθεί αρκετές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης από τον ακάματο εφημέριο του Αγκιστρίου τον αρχιμανδρίτη π. Ελευθέριο Κουμασίδη, ο οποίος φέτος συμπληρώνει δεκατέσσερα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και διακονίας στο νησί. Χάρη στις δικές του προσπάθειες ολοκληρώθηκε ένα έργο της τάξεως των 102.000 ευρώ, ποσό το οποίο προήλθε από το κεράκι και το υστέρημα των ευλαβών κατοίκων του νησιού.

Πολλές φωτογραφίες της ανάρτησης προέρχονται από τις αναρτήσεις στο Fb των Μαρίας Γκίκα και Χρήστου Νεστορίδη.