Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Στον υγρότοπο Κοτυχίου - Στροφυλιάς το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας

  Ένας  φανταστικός προορισμός για κάθε σχολική ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, είναι ο υγρότοπος Κοτυχίου - Στροφιλιάς στο Νομό Αχαΐας. Σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο παλαιότερα - αρχές  του 2000 - με επικεφαλής την καθηγήτρια κ. Έφη Παπαευσταθίου, είχαμε επισκεφθεί τότε το Περιβαλλοντικό Κέντρο στη Λάππα. Πολύ σκληρή και  επίπονη δουλειά έχει πραγματοποιηθεί  εδώ και δεκαετίες από  όλους  τους συνεργάτες του Κέντρου, στο χώρο του οποίου και στα έντυπα και το πληροφοριακό υλικό   είναι καταγεγραμμένη η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής.
   Ένα σύνολο από λιμνοθάλασσες  όπως του Πρόκοπου, του Άραξου,, της Λάμιας και του Κοτυχίου. Οι διάδρομοι μέσα  και κάτω από τις κουκουναριές σε  εισάγουν σε έναν άλλο κόσμο όπου κατοικούν πλήθος πουλιών και ερπετών. 
   Στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο πολλά απειλούμενα θηλαστικά όπως βίδρες, τσακάλια, αλεπούδες, λαγοί, σκατζόχοιροι, νυφίτσες, κουνάβια, νυχτερίδες. Αρπακτικά  πουλιά  όπως η κουκουβάγια, ο γκιώνης, ο κλαμόκιρκος, το βραχοκιρκίνεζο, οι λευκοτσικνιάδες, τα σφυριχτάρια, οι ψαλίδες, οι χουλιαρόπαπιες, οιπρασινικέφαλες πάπιες, τα γκισάρια, οι φαλαρίδες, οι καλημάνες, οι ερωδιοί, οι χαλκόκοτες, τα χελιδόνια, οιτσαλαπετεινοί, τα γεράκια, τα τρυγόνια, τα γλαρόνια.
   Μεγάλη εμπειρία  για τους μαθητές  που ήρθαν σε επαφή με όλον αυτό τον πλούτο της ελληνικής φύσης και είχαν  τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά και μέσα από τηλεσκόπιο σπάνια πουλιά.

  Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια  τςη τριήμερης εκδρομής  του σχολείου την  δεύτερη ημέρα - Σάββατο 25 Απριλίου - κατόπιν τηλεφωνικού  ραντεβού  που είχε κλεισθεί μήνες πρίν.
   Να αναφέρουμε ότι η πρόσβαση στο Κέντρο Πληροφόρησης αλλά και  στους υγρότοπους είναι πολύ εύκολη και κοντινή αφού βρίσκονται σχεδόν πάνω στο δρόμο που οδηγεί από την Πάτρα στον Πύργο.
   Η  επίσκεψη  της Ομάδας Περιβαλλοντικής  στο χώρο αυτό ήταν  στα πλαίσια  του θέματος  που επέλεξαν οι μαθητές την φετινή χρονιά και αναφέρεται στο δάσος.