Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ένα μεγάλο μουσικό γεγονός στην Αίγινα.

   Ένα μεγάλο μουσικό γεγονός στην Αίγινα απετέλεσε η Συναυλία της  Φιλαρμονικής και Χορωδίας της Άνω Κορακιάνας Κέρκυρας στο κινηματοθέατρο 'Τιτίνα" το βράδυ της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου 2015. Η πολυαναμενόμενη εμφάνιση  του πολυπληθούς μουσικού και χορωδιακού συγκροτήματος γέμισε ασφυκτικά την πλατεία και τον εξώστη του "Τιτίνα" προσφέροντας ένα άκουσμα υψηλής αισθητικής από αυτά που λίγες φορές έχουν  τη δυνατότητα να απολαύσουν οι Αιγινήτες και ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο.
   Πραγματικά η σκηνή του "Τιτίνα" στάθηκε μικρή για τη Φιλαρμονική η οποία στην κυριολεξία στριμώχτηκε και επιπλέον τα ίδια τα μέλη της διαμόρφωσαν το χώρο, ανεβάζοντας οι ίδιοι τις καρέκλες , τα όργανα και κατεβάζοντας ενώπιον του κοινού τα βάθρα και οτιδήποτε άλλο δεν χρειαζόταν επί σκηνής ώστε να βρεθεί χώρος για να καθήσουν και να παίξουν.
Ανάμεσα στα μέλη της Φιλαρμονικής πολλά νέα παιδιά, μαθητές σχολείων της Κέρκυρας που με την παρουσία  τους.... δίδαξαν. Μαέστρος ο κ. Γ. Άνθης ο οποίος με  το ανεπανάληπτο Κερκυραϊκό μπρίο, με το χιούμορ αλλά και  τις μουσικές  του γνώσεις, με μια αφοπλιστική αμεσότητα που ξάφνιαζε, κέρδισε από  τα πρώτα λόγια, από τα πρώτα λεπτά το κοινό, σατυρίζοντας και διασκεδάζοντας τις όποιες χωροταξικές δυσκολίες  της βραδιάς.
   Αναμφίβολα αναδεικνύεται ο μεγάλος και αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της βραδιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι έσπευσαν πολλοί να τον συγχαρούν μετά το τέλος  της συναυλίας όπου το κοινό χειροκροτούσε επί ώρα όρθιο, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμμία εκδήλωση στην Αίγινα.
   Το ρεπερτόριο τόσο  της χορωδίας, όσο και της Φιλαρμονικής κάλυψε μια μεγάλη γκάμα μουσικών ακουσμάτων ξεκινώντας από γνωστά παραδοσιακά επτανησιακά  τραγούδια και σκοπούς, φτάνοντας στον ελληνικό κινηματογράφο και στις μουσικές  του Μ. Χατζιδάκι και στα σύγχρονα μιούζικαλ όπως στη "Μελωδία  της Ευτυχίας" και στο "Βιολιστή στη στέγη".
    Η  Φιλαρμονική και η Χορωδία  της Άνω Κορακιάνας  της Κέρκυρας είναι μία από τις 18 Φιλαρμονικές  του νησιού. Θεωρείται κορυφαία και έχει αποσπάσει διεθνείς τιμητικές διακρίσεις με τις συμμετοχές της σε παραστάσεις  τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η Άνω Κορακιάνα είναι το χωριό από το οποίο κατάγεται η οικογένεια  του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
    Το άρτιο άκουσμα και η ποιότητα της δουλειάς τους δικαιολογημένα εντυπωσιάζουν τον ακροατή  τους. Είναι όχι μόνο προϊόν σκληρής επίπονης και επίμονης δουλειάς χρόνων αλλά κυρίως, και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει, είναι το αποτέλεσμα  μιας παράδοσης, μιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παιδείας αιώνων όχι απλά χρόνων. Η μουσική τα γράμματα και οι τέχνες είναι όχι μέσα στη ζωή  των Επτανήσιων αλλά η ίδια η ζωή τους. 
   Θα  αναμένουμε μια επόμενη επίσκεψη του μουσικού σχήματος στο νησί μας , τώρα που "υπογραμμίστηκαν" οι πνευματικοί δεσμοί  που ενώνουν τα δύο νησιά και κυρίως  το πρόσωπο  του Ιωάννη Καποδίστρια.
   
    Ευχαριστούμε τη φωτογράφο κ. Ειρήνη Κουνάδη για την παραχώρηση των δύο πρώτων φωτογραφιών από την εκδήλωση στο "Τιτίνα".
    Οι επόμενες φωτογραφίες προέρχονται από εμφανίσεις  του σχήματος στην Κέρκυρα.