Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Παναγιώτα Τρίμη, ο φύλακας άγγελος της Παχιοράχης.




    Η είδηση  του θανάτου της Παναγιώτας Τρίμη δεν πέρασε ούτε στα  "ψιλά"  όπως λέμε  των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Έφυγε αθόρυβα και σιωπηλά έτσι ακριβώς όπως έζησε. Απόγονος μια γενιάς κληρικών που υπηρέτησαν το χωριό της Παχιοράχης για πολλές δεκαετίες. Η ίδια φύλακας άγγελος των δύο εκκλησιών του χωριού της. Αεικίνητη, ακούραστη, εργατική.
    Παραθέτουμε  το κείμενο και τις φωτογραφίες  για τη μεταστάσα  του κ. Δημ. Παπαλεονάρδου.

     "Tο Σάββατο 31 Ιανουαρίου έφυγε για την αιωνιότητα η μακαριστή Παναγιώτα Τρίμη ,μια γυναίκα με μεγάλη προσφορά στο χωριό της Παχείας Ράχης. Μια απλοϊκή ταπεινή γυναίκα με μεγάλη καρδιά αφού η αγάπη της ήταν μοναδική για όλους ,την οικογένεια της ,τους συγχωριανούς και τους φίλους και επισκέπτες της Παχειοράχης. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα εκκλησιαστική επίτροπος στην Αίγινα. Με βαθειά πίστη στο Θεό, ζήλο και αυταπάρνηση υπηρέτησε κοντά στον εφημέριο του Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου αρχιμ. π. Φιλόθεο Πετράκο και μαζί με την επίτροπο Αργυρώ Αποστόλου για 12 χρόνια ανέδειξαν πρότυπο συνεργασίας γυναικών σε Εκκλησιαστικό συμβούλιο στο νησί.
     Καθημερινά με ευλάβεια ακόμη και μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και παρά την ηλικία της προσερχόταν στο ναό για να ανάψει το καντήλι του Αγίου Διονυσίου και μετά στο παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών το καντήλι του Ταξιάρχη-όπως το ονόμαζε-και των Αγίων Ιουλίου και Ιουλιανού και να προσφέρει το θυμίαμα της καρδιάς της. Περιποιόταν το Ναό και τα παρεκκλήσια και προετοίμαζε αυτά για την τέλεση των ιερών ακολουθιών. Η παρουσία της ήταν έντονη στο χωριό. Καταγόμενη από τη λεϋτική οικογένεια των Τρίμηδων σεβόταν τους ιερείς και απέδιδε τον πρέποντα σεβασμό. 
   Η εξόδιος ακολουθία ψάλθηκε την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στον Ι.Ν .Αγ. Διονυσίου από τον αρχιμ. π. Φιλόθεο και τους π. Μιχαήλ Τζίτζη, πνευματικό της και το διάκονο .π Στυλ. Κουτσούκο. Ο Ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς από όλη την Αίγινα αλλά και από όλους τους οικιστές της Παχειοράχης οι οποίοι με μεγάλη συγκίνηση την αποχαιρέτησαν. Ό εφημέριος αρχιμ. π. Φιλόθεος Πετράκος ,βαθειά συγκινημένος την αποχαιρέτησε με καρδιακά λόγια ευχαριστώντας την για τη συνεργασία και την υπακοή της σημειώνοντας ότι "ήταν ο πρώτος άνθρωπος που γνώρισε όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του εφημερίου το Σεπτέμβριο 2003. Επίσης την μεταστάσα αποχαιρέτησε με ο Δημοσθένης Παπαλεονάρδος εκ μέρους των συνεργατών και πιστών της ενορίας. Η ταφή της έγινε στο κοιμητήριο του χωριού στο τάφο του ιερέως πάππου της".

Του κ. Δημοσθένη Παπαλεονάρδου