Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Μια εορτή και ένας αποχαιρετισμός στη Μασσαλία




   Ίσως είναι η τελευταία ανταπόκριση  από την Ελληνκή Μασσαλία  Και ο λόγος είναι ότι σε μια εβδομάδα τελειώνει η διετής θητεία του Ναυτιλιακού Ακολούθου κ. Δημοσθένη Παπαλεονάρδου στη  θέση αυτή στη Μασσαλία. Όλον αυτόν τον καιρό με χαρά και προθυμία αναρτούσαμε τις εμπειρίες  του και  τις φωτογραφίες που μας έστελνε από τη θαυμάσια πόλη για τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε ο ίδιος ή η Ελληνική Κοινότητα. Κι αν το επιχειρούσαμε ήταν επειδή ο κ. Παπαλεονάρδος τιμούσε στην αποστολή του αυτή τη γενέτειρα του, την Αίγινα. Και ήταν πολλοί οι αναγνώστες αυτών των αναρτήσεων.
  Λάβαμε λοιπόν την τελευταία του ανταπόκριση από την πόλη των αρχαίων Φωκαέων και δημοσιεύουμε με χαρά την είδηση  των εορτασμών για τον προστάτη των ναυτικών, Άγιο Νικόλαο. Μια λειτουργία, ένας εορτασμός που επεφύλαξε πολλές εκπλήξεις στον ίδιο, αφού στο τέλος ανταλλάγησαν αναμνηστικά δώρα και ευχές επί τη λήξει της θητείας του.
   Ο κ. Παπαλεονάρδος  φεύγει από τη Μασσαλία με γεμάτες  τις αποσκευές του. Γεμάτες από δραστηριότητα, ενέργεια, εμπειρίες, προσφορά, γνώση. Αφήνει πίσω του έναν άλλο Αιγινήτη τον κ. Σ. Γαβριήλ, που υπηρετεί εκεί από τη θέση του Γενικού Πρόξενου. Ευχόμαστε στον κ. Σ. Γαβριήλ καλή και αποδοτική θητεία.

   Ακολουθεί το δελτίο τύπου :
"Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Μασσαλία το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου η ετήσιος μνήμη του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου ,ο οποίος ιδιαίτερα τιμάται στο Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, όπου στο τέμπλο φέρεται μεγάλη εικόνα. Η τιμή στον Άγιο Νικόλαο οφείλεται στην μεγάλη ναυτική παράδοση των Ελλήνων που μετανάστευσαν στη Μασσαλία και την ανέδειξαν σπουδαίο εμπορικό λιμάνι της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Μεσογείου. Ένα λιμάνι στο οποίο το 600 π. Χ  κατέπλευσαν οι Έλληνες ναυτικοί από τη Φώκαια της Μ. Ασίας και την ίδρυσαν. Η εορτή διοργανώθηκε από το Προξενικό Λιμεναρχείο Μασσαλίας. Τελέστηκε πανηγυρική θεία Λειτουργία από τον Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο Αθανασιάδη και τον πρεσβ. π. Κύριλλο Costanza. 

Στο τέλος εψάλη Δοξολογία υπέρ υγείας των στελεχών του Λ.Σ και του Π.Ν και των ναυτικών μας. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος Μασσαλίας Πλοίαρχος Λ.Σ Παπαλεονάρδος Δημοσθένης. Στο τέλος παρατέθηκε δεξίωση στον αύλειο χώρο του ναού. Κατά τη τελετή έγινε και ο επίσημος αποχαιρετισμός του απερχόμενου Ναυτιλιακού Ακολούθου από τον Γενικό Πρόξενο κ. Στυλ. Γαβριήλ, τον Πρόεδρο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας κ. Μιχ. Καλπαξίδη, τον εφημέριο του Ι. Ναού Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο, και τα μέλη της ACOG. Απονεμήθηκαν δώρα και ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος τίμησε με το θυρεό του Προξενικού Λιμεναρχείου και με μετάλλια τον Γεν. Πρόξενο, τους Αξιωματικούς του Σ.Ξ και του Π. Ν, ον εκπρόσωπο του Γαλλικού Π. Ν, το Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της ΑCOG και την Αιγινήτισσα κα Ελένη Γιώτη-Γαβριήλ.Η συγκίνηση και η συναισθηματική φόρτιση ήταν μεγάλη. Παρέστησαν πολλοί ευλαβείς χριστιανοί και εκπρόσωποι των Ελληνικών Αρχών."