Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μουσική Σχολή της Αίγινας "Άγιος Νεκτάριος"

     Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή σε ειδική εκδήλωση η παρουσίαση  του έργου της Μουσικής Σχολής ο "Άγιος Νεκτάριος"  στο Κέντρο Νεότητος της Ι.Μητροπόλεως. Οι κ. Θανάσης Ανδρέαδης και Αλέξανδρος Στρίζινγκ παρουσίασαν τα παραδοσιακά όργανα που διδάσκονται στη σχολή με μια μικρή επίδειξη από τους μαθητές και τους δασκάλους τους, συνοδευόμενα από μικρό ιστορικό της χρήσης των οργάνων  και της φιλοσοφίας τους. Η αίθουσα γέμισε από τους ήχους του βιολιού, του μπουζουκιού, του ταμπουρά, της γκάϊντας, του σαντουριού. Σύντομα βίντεο συνόδευσαν τις παρουσιάσεις του κάθε όργανου.
  Παρόν  στην εκδήλωση και ο κ. Γιάννης Βρυζάκης μαέστρος της Πολυφωνικής Χορωδίας Αίγινας ο οποίος από φέτος θα διδάσκει στη Σχολή  Φωνητική και Ορθοφωνία. Παράλληλα λειτουργεί στον ίδιο χώρο η  Σχολή Βυζαντινής Μουσικής υπό τη διεύθυνση  του κ. Θανάση Ανδρεάδη.
   Ο αρχιμ. π. Σάββας Ζέρβας που τέλεσε τον αγιασμό για  την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής τόνισε την αξία της λειτουργίας της και υπενθύμισε  την παρουσία  και τη διαμονή του Αγίου Νεκταρίου στον χώρο αυτό πριν έναν αιώνα.
    Η Μουσική Σχολή πραγματικά επιτελεί ένα αξιόλογο και παιδαγωγικό έργο. Δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά να γνωρίσουν τα παραδοσιακά όργανα  της Ελλάδας, να έρθουν πιό κοντά στην παράδοση και τον πολιτισμό μας αλλά και να εντρυφήσουν στη Βυζαντινή Μουσική.
   Κάτι που έλειπε από την Αίγινα, η οποία έχει μεγάλο παρελθόν λαϊκών οργανοπαιχτών αλλά και μαστόρων της ψαλτικής τέχνης.
   Για  του λόγου μας το αληθές προτείνουμε  την ανάγνωση του βιβλίου του κ. Μάρκου ΔΡαγούμη στο οποίο είναι καταχωρημένα εκατοντάδες παραδοσιακά τραγούδια  της Αίγινας καθώς και φωτογραφίες παλαιών μουσικών.