Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Μικροναυπηγική τέχνη στο Φεστιβάλ Φιστικιού.

   Μια ιδιαίτερη σελίδα  των εικαστικών του φετινού Φεστιβάλ ήταν και η έκθεση μικροναυπηγικής τέχνης στις αίθουσες  του Πύργου του Μάρκελου. Οι εκθέτες κύριοι Καμπουρογιάννης Χριστόδουλος, Δρακάκης Σταύρος, Κάτσας Κωσταντίνος και Χατζής Παναγιώτης πρόσφεραν τα δικά τους αριστουργήματα. Πλοία φτιαγμένα με πολύ μεράκι, αγάπη, υπομονή και επιμονή. Κυρίως όμως με μοναδική ευαισθησία και συνέπεια στην ναυτική παράδοση του  τόπου.
  Στο ισόγειο χώρο παρουσιάζονταν αρχαία ομοιώματα πλοίων τα οποία και απαιτούν πολύ κόπο και προσοχή στην λεπτομέρεια ενώ στην αίθουσα  του α΄ορόφου  καϊκια, βαρκάλες και μινιατούρες δύο ιστορικών επιβατηγών πλοίων της "Πτερωτής" και του "Πίνδος".
   Είμαστε ευγνώμονες σε αυτούς  τους μαστόρους της μικροναυπηγικής για τις συγκινητικές εικόνες που μας πρόσφεραν. Διαιωνίζουν μια παράδοση συνυφασμένη με τη ζωή του Έλληνα. Διατρανώνουν την ναυτοσύνη και τη  ναυπηγική παραδοσιακή τέχνη  που σιγά - σιγά χάνεται. Αυτά τα μοναδικά σκαριά  που λιγοστεύουν  γιατί οι "Εταίροι" μας  επιβάλλουν και προστάζουν να  τα κόψουμε και να τα εξαφανίσουμε.
   Μπορεί όμως να χαθεί η τέχνη, όταν μάλιστα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή ενός ναυτικού λαού; Έχουμε  φανταστεί το Αιγαίο χωρίς ξύλινα σκαριά; Χωρίς καϊκια και χαρούμενες παιχνιδιάρες ξύλινες βάρκες;
   Πολλά  συγχαρητήρια  σε όλους για την ιδέα  της έκθεσης  που μας  θύμισε  τη ναυτική  παρουσία  της Αίγινας. Ευχαριστούμε τον κ. Χατζή Παναγιώτη για την ξενάγηση.
   Μια μικρή μόνο  υπόδειξη. Έχουμε την εντύπωση ότι τα εκθέματα  στριμώχτηκαν μέσα σε ένα τόσο μικρό χώρο. Άξιζαν μεγαλύτερης προβολής

   Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει και σχετικό blog:

mikronaupigiki.blogspot.com

 Η ιστορική "Πτερωτή"
 Το θρυλικό "Πίνδος"