Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

"Ντάνα", ο πέτρινος φάρος του Πόρου

   Οι πέτρινοι φάροι του Σαρωνικού ανήκουν στα μνημεία που η πολιτεία οφείλει να προστατεύει και να συντηρεί. Η προσφορά στην οικονομία του τόπου από την έναρξη της ζωής του έως σήμερα είναι καθοριστικός. Σε εποχές πιό δύσκολες από τις σημερινές, οι φάροι αυτοί  φώτιζαν τους θαλάσσιους δρόμους του εμπορίου δίνοντας ζωή και δουλειά στους ανθρώπους των απομακρυσμένων και ξεχασμένων νησιών, συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη επικοινωνία της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική, διευκολύνοντας την ναυσιπλοΐα  εκείνων των καιρών.
   Το 1870 η Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων κατασκευάζει στην είσοδο  του δίαυλου του Πόρου ένα όμορφο πέτρινο φάρο με ύψος 9 μέτρα και εστιακό ύψος 32 μέτρα. Είναι ο φάρος Ντάνα του Πόρου. Ο φάρος είναι αναλαμπών λευκός και ερυθρός με περίοδο 4 δευτερόλεπτα. Ο φάρος με την ακτινοβολία του οδηγούσε με ασφάλεια τα πλοία στο δίαυλο και το λιμάνι του Πόρου.
   Σήμερα ο παλιός πέτρινος φάρος δεν χρησιμοποιείται και στη θέση του έχει μπει σιδερόπλεκτος οβελός, όπως διακρίνουμε στην πρώτη φωτογραφία.
     Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το κτίριο του φάρου έμοιαζε εγκαταλελειμμένο και αυτό φαινόταν καθαρά και από το κατάστρωμα του διερχόμενου πλοίου της γραμμής. Το 2011  και με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη το κτίριο αποκαταστάθηκε  και σήμερα  στέκει αγέρωχο και ρωμαλέο απέναντι στο πείσμα του χρόνου και της αδιαφορίας κάποιων. Σχετική η επιγραφή της επόμενης φωτογραφίας.
    Τα στοιχεία προέρχονται από  την εργασία των μαθητών της Περιβαλλοντικής Ομάδας του  2ου Γυμνασίου Αίγινας με τίτλο: "Οι πέτρινοι φάροι του Σαρωνικού" Σχολικής χρονιάς 2008 -09.