Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Για τον Προφήτη Ηλία στον Ασώματο.

  Μια διευκρινιστική και γεμάτη ευχαριστίες επιστολή μας έστειλε φίλη της "Οδού Αιγίνης" αλλά και έχουσα άμεση σχέση με το θέμα του Προφήτη Ηλία στον Ασώματο. Κρίναμε πως έπρεπε να δημοσιευτεί διότι περιέχει  αρκετά κατατοπιστικά - διαφωτιστικά στοιχεία όσον αφορά το εκκλησάκι και την αποκατάστασή του. Κυρίως φωτίζεται ο τρόπος που θα πρέπει να ακολουθείτε σε κάθε παρόμοια περίπτωση αποκατάστασης παλαιού κτίσματος κυρίως μικρών εκκλησιών .
   "Θαυμάσιο το αφιέρωμά σας στο εκκλησάκι του Προφ. Ηλία περιοχής Ασωμάτου. Και συγκινητικό.
Μικρή διόρθωση, ωστόσο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται να ανασκευάσετε το άρθρο σας. Για προσωική σας ενημέρωση και μόνον).
Η συντήρησή του έγινε αποκλειστικά με έξοδα της οικογένειάς μας. Η ιδέα της αφαίρεσης του ασβεστοκονιάματος και αποκάλυψης ήταν δική μας (και δεν πάρθηκε εύκολα). Η συντήρηση των τοιχογραφιών έγινε από ειδικούς με την καθοδήγηση της αδελφής του συζύγου μου, καταξιωμένης συντηρήτριας έργων τέχνης με εξειδίκευση σε βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες.
Tα επαινετικά σας σχόλια για το σφυρήλατο templum με κολακεύουν ιδιαίτερα γιατί έγινε δια χειρός Παναγιώτη Σαχτούρη σε σχέδιο δικό μου (επηρεάστηκα από το παμπάλαιο μανουάλι που κατάφερα να διασώσω πριν πολλά χρόνια) και αντικατέστησε το σαρακοφαγωμένο, χρωματιστό, ξύλινο που υπήρχε μέχρι και πριν την ανακαίνιση του ναϊσκου και το οποίο καθόλου δεν άρμοζε στην χρονική περίοδο στην οποία ανήκει το εκκλησάκι (170ς αι., circa 1670).
Όσο για το τρυφερό, απολαυστικό και συνάμα κατατοπιστικό αφιέρωμά σας στην ταινία της Αλ. Βουγιουκλάκη, ο σύζυγός μου ακόμη θυμάται, παιδάκι τότε, τη νεαρή ηθοποιό, εκεί στο εκκλησάκι, σε ώρα γυρίσματος, να του ζητάει φιστίκια από το κτήμα μας... Αναμνήσεις ανεξίτηλες
Συγχαίροντάς σας για την όμορφη, ενημερωτικότατη σελίδα σας, σας ευχαριστώ για την προσοχή σας."
Ν. Τ.-Σ.