Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Η "Χαρά" της Αίγινας

  Καλωσορίζουμε τον πιό αγαπημένο μήνα του χρόνου με φωτογραφίες ενός παλιού καραβιού που ήταν το αγαπημένο των παιδιών. Το 'Χαρά" της οικογένειας Μεταξά λόγω του ονόματος του προδιέθετε για τη χαρά και ξεγνοιασιά των καλοκαιρινών διακοπών. Περισσότερο αυτό αναφερόταν στα μικρά παιδιά που ξετρελαίνονταν μαζί του γιατί στη μεγάλη του πλώρη είχε και κούνιες. Δεν διαβάσατε καθόλου λάθος. Πως σήμερα υπάρχουν ηλεκτρονικά ή παιδότοποι στα μεγάλα πλοία; Στο 'Χαρά" υπήρχαν κούνιες.
   Το "Χαρά" όμως έμεινε στην ακτοπλοϊκή ιστορία της Αίγινας για τον καπνό του. Κάπνιζε πολύ και ήταν ευδιάκριτο από μίλια μακρυά. Καθημερινά με τρία δρομολόγια την ημέρα και την Κυριακή έως αργά το βράδυ. Ακούραστος εργάτης  της θάλασσας. Και η ρεκλάμα  του τότε έλεγε: "Ταξιδέψτε με το αθόρυβο "Χαρά".
     Δεκαετία '60. Παραλία Αίγινας και στην παλιά προβλήτα η κίνηση μεγάλη. Αναχωρεί το "Χαρά". Πιό πέρα δύο λεωφορεία της εποχής. Τα κτίρια του παραλιακού μετώπου της Αίγινας σε αρκετά καλή κατάσταση. Και ένα λιμάνι γεμάτο καΐκια και εμπορεύματα. Δίπλα στο "Χαρά" το αγκιστριώτικο καΐκι έτοιμο κι αυτό να σαλπάρει. Απεικονίζονται και τα δύο σε χρώματα που εκπλήσουν για εκείνη την εποχή. Τελικά ήταν το "Χαρά" κόκκινο; Ασφαλώς και δεν ήταν.
   Τότε τι συμβαίνει;
Απλά πρόκειται για μία επιχρωματισμένη (επιζωγραφισμένη) φωτογραφία της εποχής. Τεχνική που άλλωστε συνηθιζόταν αρκετά.
     Το 'Χαρά" λοιπόν ήταν λευκό, παρόλο που  ντουμάνιαζε την Αίγινα με τον καπνό του. 
   Ευχαριστούμε τον κ. Μ. Λαμπαδάριο για τη φωτογραφία του "κόκκινου  Χαρά" και τον  κ. Γ. Πρωτονοτάριο για την δεύτερη φωτογραφία  στην οποία  βλέπουμε και τις όμορφες τέντες των καταστημάτων της εποχής. "Τα σχόλια δικά σας" . Και οι δύο φωτογραφίες είναι καρποί της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε  στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης  τον Αύγουστο του 2012.
  Στην επόμενη φωτογραφία το 'Χαρά" δεύτερο από δεξιά στο λιμάνι του Πειραιά, ανάμεσα στο 'Μαριώ", στο "Άγιος Νεκτάριος", στο "Αιγινάκι" κ.αλ.