Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Από την Αφαία στου Καπράλου

  Με ένα δισέλιδο αφιέρωμα το κυριακάτικο "Βήμα" παρουσιάζει και χαιρετίζει την απόφαση για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Χρήστου Καπράλου στην Αίγινα, δίπλα στο υπάρχον μουσείο και τα εργαστήρια του γλύπτη. Όπως αναφέρει η κ. Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα το επόμενο στάδιο είναι η προκήρυξη του έργου, η επιλογή εργολάβου και η ένερξη των εργασιών.
   Η ίδια οραματίζεται και αποκαλύπτει  το όνειρό της που είναι:" Το όνειρό μου είναι να πηγαίνουν οι τουρίστες να βλέπουν την Αφαία, το Αρχαιολογικό Μουσείο και να καταλήγουν στο Μουσείο Καπράλου προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν ότι η αρχαιότητα είναι ζωντανή με σύγχρονο τρόπο".
   Προβλέπεται επίσης αίθουσα αφιερωμένη στους φίλους του Καπράλου, το Μόραλη και τον Νικολάου.
  "Και οι τρεις καλλιτέχνες που θα στεγάζονται εκεί, εννοώ πέρα από τον Καπράλο τον Μόραλη και τον Νικολάου, εμπνέονται από την αρχαιότητα αλλά με σύγχρονο ιδίωμα. Το να βλέπουν μια ζωντανή Ελλάδα η οποία είναι παρούσα και σήμερα με πρωτοποριακή τέχνη, που φέρει όμως τη μνήμη της αρχαιότητας, θεωρώ πως θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία".
    Στο γύρω χώρο προβλέπεται να φυτευτούν δέντρα που χαρακτηρίζουν την φύση της Αίγινας, όπως λεμονιά, βερυκοκιά, αμυγδαλιά, ελιά, φιστικιά. Πουθενά ευκάλυπτος, ξύλο του οποίου κατεξοχήν δούλεψε ο Καπράλος. "Ο ευκάλυπτος - συνεχίζει η κ. Λαμπράκη Πλάκα - είναι το μόνο δέντρο που δεν είναι του νησιού, αλλά θεωρείται απαραίτητη η αναφορά του για το έργο του καλλιτέχνη..." Τα ξύλα που χρησιμοποιούσε ο Καπράλος ήταν κυρίως από ευκάλυπτο, τα οποία τα έφερνε απ' έξω και τα δούλευε στον ήλιο και τη θάλασσα της Αίγινας...........