Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Η Αίγινα της Αλίκης

     H Αίγινα της Αλίκης είναι η Αίγινα  της δεκαετίας του '50 όταν στο νησί γυρίστηκε μια από τις πρώτες ταινίες της, το "Διακοπές στην Αίγινα" με συμπρωταγωνιστές τον Α. Μπάρκουλη, Λ. Κωσταντάρα, Θ. Βέγγο, Αλ. Στρατηγού, Χρ. Ευθυμίου και πολλούς άλλους. Μια ταινία με φοβερή φωτογραφία των περιοχών, των δρόμων, των παραλιών, του λιμανιού και της παραλίας με τα ιστορικά καφενεία της εποχής αλλά με αφελές σενάριο.
   Θυμηθήκαμε αυτήν την ταινία σήμερα που συμπληρώνονται 18 χρόνια από το θάνατο της πρωταγωνίστριας (ήταν 23 Ιουλίου του 1996) και ανασύραμε τις φωτογραφίες αυτές από το φιλμ που δείχνουν το πρωταγωνιστικό ζευγάρι στον Προφήτη Ηλία στον Ασώματο αλλά και μέσα στο εκκλησάκι του Αη - Νικόλα του θαλασσινού.
   Στην τρίτη φωτογραφία πάλι από στιγμιότυπο της ταινίας από χορό σε κεντράκι στην περιοχή Φάρος. Στο διπλανό χορευτικό ζευγάρι διακρίνουμε την κ. Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού.
 Οι  φωτογραφίες προέρχονται από την έκθεση παλαιών φωτογραφιών της Αίγινας που παρουσιάστηκε πέρσι τέτοια εποχή στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.
 Παλιά προβλήτα Αίγινας, Α.  Βουγιουκλάκη,  Λ. Κωσταντάρας και ο γνωστός στους παλαιότερους Πάρις.
 Στις  επόμενες φωτογραφίες οι πρωταγωνιστές Α. Βουγιουκλάκη και Α. Μπάρκουλης στου 'Μαριδάκι"

   Κοιτώντας τις φωτογραφίες, παρακολουθώντας την ταινία δύσκολα ίσως αναγνωρίζουμε κάποια τοπία και σημεία της Αίγινας. Εκείνη η Αίγινα  της δύσκολης - οικονομικά- δεκαετίας του '50 με τους χωματόδρομους, τα μικρά μαγαζάκια, τα ελάχιστα αυτοκίνητα και τα υποτυπώδη μέσα διαβίωσης, οδηγούσε  πολλούς ντόπιους να μετακινηθούν σε Αθήνα και Πειραιά για να βρουν δουλειά, σήμερα είναι ένα μακρινό παρελθόν που ζωντανεύει μόνο μέσα από αυτές  τις φωτογραφίες ή κάποιες ασπρόμαυρες ταινίες που εξακολουθούν να παίζονται στην τηλεόραση.
   Λεπτομέρειες για τα γυρίσματα της ταινίας αλλά και πολλές περιγραφές για τη συμπεριφορά των πρωταγωνιστών της και την ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί στην Αίγινα εκείνες τις ημέρες των γυρισμάτων μπορεί κάποιος να διαβάσει στο βιβλίο της κ. Μαίρης Γαλάνη - Κρητικού: "ΑΙΓΙΝΑ"
 Αλ. Βουγιουκλάκη - Α. Μπάρκουλης - Αλέκα Στρατηγού.